Gazdaság

Választás: Mészáros vagy Csányi termékeit esszük

Sallai R. Benedek szerint a kormány választási győzelméért az egész agrárrendszerre rátenné kezét.

Az LMP parlamenti képviselője a Hír TV reggeli műsorában azt mondta, a földárverések nyertese ötszáz kormányközeli gazdálkodó. Ők a Magosz-elit tagjai. (A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége a Fidesz szövetségese – a szerk.)

Az ellenzéki politikus szerint a kormány az élelmiszeriparban is befolyást akar szerezni, így a következő években előfordulhat, hogy a boltokban Mészáros Lőrinc vagy Csányi Sándor termékeit vesszük majd, az ő érdekeltségeikben van ugyanis a magyar élelmiszer-előállító cégek egy része.

Semmit nem bíznak a véletlenre, gyakorlatilag a teljes agrár- és vidékfejlesztési forrásokat, az agrártámogatásokat, az agrárrendszert kell uralniuk ahhoz, hogy a vidéket uralják. Pont azért lehet az egyik legérzékenyebb pontja a 2018-as választásoknak a vidékfejlesztés ügye, mert az nyeri az országot, aki a vidéket nyeri.

Sallai R. Benedek szerint ezért a Fidesz azt szeretné, hogy a választásokon az agrárkamarai rendszerrel befolyásolni tudja a gazdálkodói véleményeket, hiszen ez véleményformáló erő a legtöbb vidéki térségben.

Mészáros Lőrinc igazi földesúr lett
Simicska Lajos a mezőgazdasági támogatások nagy vesztese, kevés ember kezében nagyon sok föld – és pénz.

Korábban Ángyán József is arról beszélt, hogy a kormány néhány kiválasztott nagytőkés csoport között osztaná fel a piacot, és a volt államtitkárnak a kedvezményezettekre is voltak tippjei.

Dél-Magyarországot minden bizonnyal a Csányi Sándorhoz köthető Bonafarm-csoport integrálhatja, melynek már minden egyes cége külön-külön is stratégiai partnere a kormánynak. Észak-, és Közép Dunántúlon vélhetően Mészáros Lőrinc cégei lehetnek a nyertesek.

Azt mondta, a Nyugat-Dunántúl bizonytalan Simicska Lajos kegyvesztettsége miatt, de mivel hét régió van, nagyot nem tévedhet, ha úgy véli, a győztesek többsége az első Orbán-kormány idején „elprivatizált” tizenkét hajdani állami gazdaság tulajdonosi köréből kerül majd ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik