Gazdaság

Durván drágult a kötelező

biztositas-kgfb(960x640)(1).jpg (kgfb, biztosítás, )
biztositas-kgfb(960x640)(1).jpg (kgfb, biztosítás, )
A kgfb átlagdíja az első fél évben 8,5 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

Az első fél évben 8,5 százalékkal 34 500 forintra nőtt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja a tavaly első félévi szinthez képest. A  Netrisk.hu – saját adatai alapján – közölte, hogy az összes szerződés csaknem kétharmadát kitevő évközi, a jármű megvásárlásakor kötött biztosítások átlagára 39 200 forint volt, az évfordulón kötötteké átlagosan 27 400 forint.

Sebestyén László vezérigazgató szerint a növekvő gépjárműforgalom és a személyi sérülésekhez kapcsolódó, gyorsan emelkedő kártérítések miatt megugró kárhányad tette szükségessé a díjak korrekcióját az elmúlt évek rendkívül alacsony szintjéről. Ez a mérték Európában továbbra is az egyik legalacsonyabb – tette hozzá.

A biztosítók évközben is számos díjkedvezményt kínálnak, melyek összességében akár harmadával is “lenyomhatják” az adott autóra vonatkozó átlagdíjat. Az évközi váltók 63 százaléka már online rendezi a díjfizetést, 70 százalékuk egy összegben.

Az évközi kgfb-szerződéseket tekintve június végéig az Allianz, a K&H, az Union, az Aegon és a Wáberer együttesen az új szerződések 79 százalékát szerezték meg. Közülük két nagy biztosító, az Aegon és az Allianz is “hiányzott” az év végi kampányidőszak top listájáról, ami azt mutatja, hogy ezek a cégek már elsősorban az autósok 66 százalékát érintő évközi időszakra koncentrálnak. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik