Gazdaság

30 ezer forint béremelést akarnak a Tesco jobban kereső dolgozói

A Tesco tavaly emelte meg a bérminimumot 129 ezerről 143 ezerre, majd január elseje óta pedig ez az összeg 161 ezer forint – írja a hrportal.hu

Most csak 4 ezer forintot adnának, ez pedig nem elég a dolgozók számára. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke azt mondta, a dolgozók 30 ezer forintos béremelést szeretnének. Az emelés a jobban kereső 5 ezer embert érinti, a cégnek pedig 1,8 milliárd forint pluszkiadást jelentene évente. A Tesco teljes éves bértömege 39 milliárd forint, az emelés ennek kevesebb mint 5 százaléka.

A cég jelenleg is aktív 16 500 dolgozójának egyharmaduknak kér ekkora fizetésemelést a szakszervezet. Ennyien kerestek több mint 161 ezer forintot a garantált bérminimum emelése előtt. A szakszervezet szerint pedig a bértábla összecsúszását csak úgy tudják megakadályozni, ha a magasabb fizetéssel rendelkezők is kapnak béremelést.

Mivel 2018-ban 181 ezer forintra kell emelni a szakmunkások bérét, ezért ha nem lesz jelentősebb béremelés, akkor szerintük összeomlik a rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik