Gazdaság

Takata-csőd: megmaradhat a miskolci gyár

Az amerikai KSS közölte, hogy megveszi a japán autóipari beszállító vagyonelemeit, és egy termelőegységet sem tervez bezárni.

Korábban már megírtuk, hogy 1400 miskolci dolgozó sorsa múlik a Takata japán autóalkatrész-beszállító helyzetén, miután a cég minden idők legnagyobb autóipari termékvisszahívására kényszerült. Ez közel 2500 milliárd forintnyi veszteséget okozott a vállalatnak.

A várakozásoknak megfelelően a Takata hétfőn csődvédelmet kért Japánban. A Reuters forrásai szerint ezt az Egyesült Államokban is meg fogják tenni, ezzel lehetővé válik, hogy pénzügyi mentőövet kapjanak az amerikai Key Safety Systems (KSS) alkatrészgyártótól.

A KSS vasárnap be is jelentette, hogy megállapodott a Takatával, 435 milliárd forintnyi összegért megveszi a cég szinte minden vagyonelemét. Az amerikai vállalat azt is közölte, hogy kevés kivétellel meg fogja tartani a Takata alkalmazottait, és egyetlen termelőegységet sem tervez bezárni.

A Takata azóta volt bajban, hogy kiderült: selejtes légzsákokat gyártottak, amelyek legalább 17 ember halálát okozták. A cégnek Magyarországon, Miskolcon is van gyára. A 2014. márciusi alapkőletételnél Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet, az előző évek legjelentősebb magyarországi beruházásának nevezve az üzem létrehozását. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik