Gazdaság

Külföldi nyaralás – igazolás kellhet, ha vinnénk a gyógyszereinket

gyogyszer(210x140).jpg (Array)
gyogyszer(210x140).jpg (Array)

Egy-egy utazás alkalmával milyen igazolást kell beszerezni ahhoz, hogy a krónikus betegségükre vagy az akut problémáikra szedett gyógyszereiket gond nélkül magukkal vihessék az utazók más országokba? Erről adott ki tájékoztatót az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

I. Mikor ajánlott igazolást kérni a háziorvostól?

Az általános szabályok szerint az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió és Izland, Liechtenstein, Norvégia) tagállamain belül a gyógykezelés alatt álló utazók a gyógyszerkészítményeiket – kivéve a kábítószernek és pszichotróp szernek minősülő gyógyszerek (lsd. II. pont) – engedély nélkül maguknál tarthatják.

Nem kötelező, de több napos külföldi tartózkodás alkalmával mégis ajánlott felkeresni a háziorvost és megkérni arra, hogy töltse ki az Igazolás a gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazók számára elnevezésű formanyomtatványt, vagy adjon egy tartalmában hasonló igazolást a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Az igazoláson többek között a vényt kiállító orvos nevét/címét, a beteg nevét/címét, az utazás időtartamát, valamint a gyógyszerkészítmény/gyógyszerkészítmények nevét és adagolását kell feltüntetni, és az orvos aláírásával és pecsétjével kell ellátni.

II. Fokozottan ellenőrzött gyógyszerek kivitele – Mikor kell hitelesítést kérni az OGYÉI Kábítószerügyi Főosztályától?

Az OGYÉI a külföldre távozó, fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszerrel kezelt beteg ellátása céljából hitelesíti az orvosi igazolást a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek orvosi rendelésének, gyógyszertári forgalmazásának, egészségügyi szolgáltatóknál történő felhasználásának, nyilvántartásának és tárolásának rendjéről szóló 43/2005. (X. 15.) EüM rendelet (a továbbiakban Rendelet) 10. §-a alapján.

II./1. A 3 napot nem meghaladó külföldi utazás esetén

A kezelés alatt álló személy személyes poggyászában a kezeléséhez elegendő mennyiségű fokozottan ellenőrzött szert a háziorvosa által kitöltött 3/A számú melléklet szerinti igazolás birtokában vihet magával, melynek az OGYÉI általi hitelesítése nem szükséges.
A közleményben külön felhívták a figyelmet arra, hogy minden fokozottan ellenőrzött szerre külön igazolást kell kiállítani!

II./2. A 3 napot meghaladó (de maximum 90 napig terjedő) külföldi utazás / fokozottan ellenőrzött szer tartalmú injekciós vagy infúziós készítmény kivitele esetén

A kezelés alatt álló személy a kezeléséhez elegendő mennyiségű fokozottan ellenőrzött szert saját felhasználási céllal az országból csak az OGYÉI nyilvántartásba vételét követően vihet ki. Az OGYÉI a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg a háziorvos által kiállított 3/B számú melléklet szerinti igazolás D.pontját tölti ki, és azt megküldi a kezelés alatt álló személynek.

Az OGYÉI csak a Magyarország területének elhagyása esetére beszerzendő igazolások hitelesítése kapcsán rendelkezik hatáskörrel. Az engedélyek kiállításakor a kivitelre engedélyezett mennyiségeket az utazás időtartamával arányosan szabják meg, és a beteg a szükségesnél nagyobb mennyiséget nem vihet ki.

Ha kintről hoznánk vissza/be a gyógyszert

Ha pedig valamilyen okból megszakítja az utazást, hamarabb jön haza, akkor a fel nem használt időarányos mennyiséget visszahozhatja, ehhez nem kell külföldi hatóság engedélye.

Külföldről megkezdett utazás esetén azonban, – amikor nem a fentiekben részletezett gyógyszer-visszahozatalról van szó – a Magyarország területére történő belépéskor a fokozottan ellenőrzött szerrel történő kezelés alatt álló személy fokozottan ellenőrzött szert a kezelőorvosa által kitöltött nemzetközi igazolás birtokában, illetve a kiindulási országban illetékes hatóság igazolásával hozhat be Magyarország területére. Így ilyen esetekben az adott országban illetékes hatóságnál kell érdeklődni a szükséges dokumentumokról.

III. Lista az OGYÉI honlapján

Felhívják továbbá a figyelmet, hogy harmadik országból saját célra történő behozatal, illetve harmadik országba történő kivitel esetén fontos beszerezni a gyógyszer besorolásának megfelelő iratot (lsd. Formanyomtatványok)! Bizonyos országok megtilthatják egyes gyógyszerek be- és kivitelét országaikból/országaikba, erről az adott ország konzulátusa tud felvilágosítást adni, így érdemes utazás előtt az aktuális információk érdekében tájékozódni. A kábító és pszichotróp hatású szerek esetében az egyes hatóanyagú készítmények bevitelét megtiltó országok megnevezése a honlapunkon található, Kábítószert és pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszerek listájában szerepel:
„10. Kábítószert és pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszerek” címen. A listában majdnem 740 gyógyszer szerepel.

A készítményeket felsoroló táblázat utolsó oszlopa tartalmazza azt az információt, hogy mely ország tiltja meg az adott gyógyszer bevitelét.

Az OGYÉI a forgalomba hozatalra engedélyezett kábítószert (K1, K2, K3 kategóriák) és pszichotróp anyagot (P1, P2, P3, P4 kategóriák) tartalmazó gyógyszerek teljes körének adatait a fent hivatkozott listában közzéteszi.

Amennyiben valaki bizonytalan a gyógyszer besorolását illetően közvetlenül az intézethez is fordulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik