Gazdaság

A nagy cégek óvatosak, kivárnak a beruházásokkal

A K&H nagyvállalati növekedési index – a 2 évvel ezelőtti szinten – jelenleg 6 ponton áll. A megkérdezett, hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, gazdasági tevékenységet végző nem-állami nagyvállalat többsége rövid és középtávon egyaránt a mostani, kedvező növekedési ütem szinten maradását várja a gazdaság teljesítményében. Saját helyzetüket tekintve ugyanakkor az eddiginél valamelyest alacsonyabb pénzügyi eredményekkel és beruházási aktivitással terveznek a következő egy évben.

Folytatódott az elmúlt egy év trendje: a hazai, 2 milliárd feletti éves árbevételű nem-állami nagyvállalatok növekedési kilátásairól képet adó nagyvállalati növekedési index tovább mérséklődött, jelenleg 6 ponton áll.

A hazai nagyvállalati döntéshozók körében végzett felmérésünk eredménye szerint a cégek óvatosan, ámde mégis optimizmussal tekintenek az előttünk álló egy évre – kommentálta az adatokat a bank Üzleti ügyfelek divízió vezetője, Patrick Van Overloop.

A cégek továbbra is a saját helyzetüket látják kedvezőbbnek, mivel a vállalati részindex 9 ponton áll, miközben a gazdasági környezettel kapcsolatos várakozások ennél jóval visszafogottabbak: a makrogazdasági részindex -1 pont” – tette hozzá a Van Overloop.

A vállalatok harmada készül beruházásra

Az első negyedévben erőteljesen nőtt a beruházási aktivitás, de ez a pozitív eredmény még nem épült be a vállalatok várakozásaiba. Ezt mutatja, hogy a vállalatok szerényebb üzleti beruházási szándékkal és várt pénzügyi eredménnyel terveznek a következő egy év során.

A felméréskor ismert tavalyi, alacsony beruházási adatok és az uniós források megállásának következtében a nagyvállalatok várakozó állásponton vannak a beruházásokkal kapcsolatban. Jelenleg minden harmadik (34%) cég tervez az előttünk álló egy évben fejlesztést.

A KSH legfrissebb adata azonban bizakodásra adhat okot Van Overloop szerint, hiszen az első negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 34 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának eredményét. A vezető szerint emellett az uniós források beindulása is új lendületet adhat az idei fejlesztéseknek.

A szerény fejlesztési szándék összefügghet a várt pénzügyi eredményekkel: míg egy éve 2,9 százalékos árbevétel és 2,2 százalékos profitbővülést vártak a cégvezetők, addig jelenleg ez 2,2% és 1,4%.

Arra számítanak, hogy a jelenlegi szinten marad a gazdaság

A makrogazdasági kilátásokat illetően szinte eltűntek az egy és a három éves időtávon belül gazdasági visszaesésre számító cégek. Valamelyest csökkent a növekedést feltételezők aránya, ezzel párhuzamosan viszont nőtt a jelenlegi növekedési ütem fennmaradásában bízók tábora.

Az előttünk álló egy évben a vállalatok 75 százaléka várja a gazdaság jelenlegi teljesítményének folytatódását. Ez igen kedvező, hiszen az MNB legfrissebb, márciusi inflációs jelentése alapján idén 3,6 százalékos gazdasági növekedés várható – fűzte hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik