Gazdaság

A focikluboknak pár hónap alatt annyi lenne, ha elapadna minden pénz

Mennyi ideig élnének túl az állami pénzekben nem szűkölködő, olykor irányított támogatókkal rendelkező, elapadó nézőszámokkal jellemzett NBI-es klubok, ha egyszer csak elapadnának a hozzájuk érkező pénzek? (Mondjuk egy kormányváltás után.) Ezt a kérdést vizsgálta meg az Mfor. Azzal kezdték, hogy megnézték, mennyiből működnek most a csapatok.

Hálás lehet a neki juttatott közpénzért a magyar foci
Pusztán a piacról aligha élne meg a miniszterelnök kedvenc sportága.

A legtöbb pénzt a Fradi emészti fel, a klub ugyanis napi 11,2 millióból működik, mögötte pedig 9,1 millió forintos költséggel a Videoton szerepel. Ez a két gárda jelentősen kiemelkedik a mezőnyből, hiszen a harmadik helyen álló MTK már a Vidi költségének közel feléből megél egy nap: átlagosan naponta 4,76 millióból működik. A működési költségeknél a rangsor legvégén van a Mezőkövesd, mely napi 1,7 millióból működik, előtte pedig a kieső Gyirmót áll 1,8 millióval.

A Fradit és a Videotont leszámítva a kisebb csapatok napi működési költsége jelentősen megugrott az előző évhez képest, aminek hátterében elsősorban a jelentősen növekvő személyi jellegű költségek állnak – állapítják meg.

A fennmaradáshoz szükséges költségekhez figyelembe vették nemcsak a napi kiadásokat, hanem a korábbi évek gazdálkodását, a könnyen pénzzé tehető eszközök állományát is. Ebből a szempontból a Fradi és Videoton már nem szerepeltek túl jól, viszont kiderült, hogy az “új nemzedéknek” nem kell kapkodnia, ha beüt a krach.

A teljes NBI-re számolt átlag egyébként 107 nap, vagyis 3,5 hónapig tudnának működni a pénzforrások elapadása esetén a klubok. 

Az átlagon belül a Fradi mindössze 48 napig húzná, a Vidi kicsit jobb helyzetben van a 113 napjával.

A legrosszabb szituációba pedig a Haladás kerülne, hiszen a likvid eszközei mindössze 18 napos működést fedeznének.

Irdatlan pénz a látványsportokra: 415 milliárdot öltek bele Orbánék
Évről évre nő az öt látványcsapatsportnak jutó taotámogatás összege: tavaly százmilliárd forint bevételről mondott le az állam a javukra – derül ki a 24.hu-nak megküldött adatokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik