Gazdaság

Bombaüzlet: sorra nyílnak a luxusnyugdíjasházak Magyarországon

Magyarország lakossága a fejlett nyugati államokhoz hasonlóan folyamatosan öregszik, ennélfogva egyre fontosabb szerep jut az idősgondozás különböző intézményeinek. A magyar állam viszont visszavonni látszik a szociális ellátórendszerből, így egyre nagyobb igény mutatkozik a fizetős nyugdíjasgondozás iránt, hasonlóan a magán egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Ezt a keresletet ismerték fel hazai vállalkozók, akik jó üzletet látnak a fizetős, úgynevezett magánnyugdíjasházak fejlesztésében. Terveiknek nagy lökést adott az ingatlanpiac és a hitelezés felfutása, az új építésű lakások áfacsökkentése, és az építési szabályok egyszerűsítése.

Cikksorozatunk első részében olyan hazai példákat mutatunk be, amelyek tisztán piaci alapon, állami támogatás nélkül terveznek vagy működtetnek nyugdíjasházakat.

A nyugdíjasház nem idősek otthona

Az idősek ápoló-gondozó otthona állami szociális intézmény, míg a nyugdíjasház piaci alapú – általában lakásbérleten alapuló – szolgáltatás, tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Egy szociális munkás úgy fogalmazta meg ezt a különbséget, hogy a nyugdíjasház elvileg “makkegészséges magánszemélyeknek, a másik fizikailag-szellemileg leépült beteg embereknek van”. Probléma akkor adódik, amikor egy üzemeltető keveri a kettőt, és emelt szintű idősek otthonának próbálja eladni a “sima” nyugdíjasházat, vagy (nem állami szolgáltatóként) felveszi a kliensek után járó állami támogatást, de valójában nem nem nyújt emelt szintű egészségügyi szolgáltatást. Ebből korábban már voltak botrányok Magyarországon, sok helyen kihasználták a demens időseket, elvették a nyugdíjukat, nem megfelelő módon látták el őket. 2012-től azonban szigorítottak a szabályokon. Jelenleg elvileg nincs akadálya, hogy egy magánnyugdíjasház létrehozzon például demens részleget is, amely a szociális törvény hatálya alá tartozik, de a valóságban a létesítés-engedélyezés szigorított szabályai miatt erre minimális az esélye. Az adott évben befogadható új kapacitásokat a miniszter közleményben teszi közzé. Az állam által befogadott egészségügyi szolgáltatók a demens betegek ellátására kliensenként havi 64 ezer forint állami támogatást kapnak. Ez az összeg 2012 előtt sokkal magasabb, 84 ezer forint volt.

Nyugdíjas Falu Projekt Debrecen.

Nyugdíjas falu Debrecen határában

Egy debreceni vállalkozói kör a város arborétumának szomszédságában tervez nyitni egy egész nyugdíjas falut, luxuskivitelben. Kétszáz darab, földszintes apartman bérleti jogát kínálják geotermikus fűtéssel, saját kertrésszel, nagy terasszal. Terveik szerint gyógyfürdőt is építenének a komplexumhoz, saját minősített gyógyvízzel, gyógykezelőkkel, fitnessrészleggel.

A beruházás tervezett bekerülési összege 2,8 milliárd forint, amelyet részben bankhitelből, részben magánbefektető bevonásával szeretnénk megvalósítani

– mondta a 24.hu-nak Pocsai József, a beruházó Arbo Invest Zrt. képviseletében, hozzátéve: Debrecen városa, a polgármester támogatja a projektet, a szükséges engedélyek rendelkezésükre állnak.

A Debrecenben közismert vállalkozó (többek között taxitársaság, kereskedelmi rádió, szabadidőközpontok, szálloda egykori és mai tulajdonosa) elmondta: a cég tulajdonában lévő kivett, közművesített ingatlan 17 hektáros, amiből 4 hektáron alakítanák ki a nyugdíjas falut, a projektfinanszírozás ugyanakkor a teljes ingatlanra vonatkozik. Jelenleg a Magyar Fejlesztési Bankkal tárgyalnak 10 éves futamidejű, 2,5 milliárd forintos projekthitelről, amelynek első fedezete az 1,5 milliárdra értékelt 17 hektáros terület.

200-200 millió forintra teszik a beruházó és a magánbefektető által összerakott önrészt, utóbbit még keresik. Az üzleti terv szerint évi 8 százalékos profitot kínálnak a leendő befektetőnek, 50 százalékos telítettségnél, mondja Pocsai.

Terveik szerint 27-40-60 négyzetméteres lakásokat alakítanak ki, amolyan falusi stílusban. A „beugró” 10,5-13,5-17,5 millió forintba, a havi térítési díj 150 ezerbe kerül.

Nyugdíjas Falu Projekt Debrecen

Ebben a díjban benne van az ingatlanok és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások közös költsége, beleértve az étkeztetést, a takarítást, a mosodát, illetve a termálvizes gyógyfürdő használatát, sorolja Pocsai. A területen két orvosi rendelő is működne 30 fős egészségügyi személyzettel, külön térítés ellenében.

Van benne üzlet

Hogy mennyire jó üzlet a magánnyugdíjasház, jól jelzi, hogy Pocsai a bankhitel visszafizetését a nyugdíjas falu értékesítésének megkezdésétől számított második évre teszi. Ez után a projekt már a tulajdonosoknak termeli a pénzt, 100 milliót évente. Főként nyugatra szakadt magyarokra, illetve a jómódú idősekre számítanak, mondja.

Az időzítés ugyanakkor kulcskérdés, ha fél éven belül nem tudják elkezdeni az első kapavágást, akkor – a kedvezményes lakásáfa 2019-es kivezetésével – pénzügyileg megbillenhet a projekt. Pocsaiék azonban nem tartanak ettől, szerinte a tervezőasztalról elkelnek majd a lakások, illetve reméli, hogy marad a kedvezményes lakásáfa 2019 után is.

Nyugdíjasház a Telki Magánkórház helyén

Az egykori Telki Magánkórház épületében másfél éve működik a Telki Hold Otthon nevű emelt szintű nyugdíjasház. Az intézmény befogadóképessége 55 fő, jelenleg 25 idős ember bérel apartmant a házban. Az idősek átlagéletkora 80 év, közülük öten külföldről hazatelepült magyarok.

A Telki Hold Otthon épülete kívülről. Fotó: Bielik István

Kockázati tőke segítségével hoztuk létre a nyugdíjasházunkat, amelyet szeretnénk országos hálózattá bővíteni

– mondta a 24.hu-nak Jákli Andrea, a házat üzemeltető Park Kórház és Otthonok Kft. kisebbségi tulajdonosa, hozzátéve: kialakítás alatt áll egy dombóvári létesítményük, amelyet az ország több pontján továbbiak fognak követni.

A Telki Hold Otthonban a beköltözők választhatnak

  • a 9 millió forinttól induló egyszeri befizetés, és egy alacsonyabb havi díj (átlagosan 250 ezer forint)
  • illetve az egyszeri befizetés nélküli, de magasabb havi díjas (360 ezer forintos) konstrukció között.

A kettő között lényegében bármi elképzelhető, hiszen mindenkivel egyedi szerződéseket kötnek. A térítési díjért cserébe többek között állandó 24 órás nővérszolgálatot, napi ötszöri étkezést (menüválasztásos rendszerben, egyénre szabott diétával), házon belüli, rendszeres orvosi konzultációt, mindennapos mentálhigiénés, pszichológiai vagy fizikai jellegű foglalkozást, mosodát, takarítást, heti egyszeri gyógytornát biztosítanak. E mellett a lakók helyben, térítés ellenében fodrászatot, kozmetikát, manikűrt, masszázst, fogászatot is igénybe vehetnek. Az üzlethelyiségeket környékbeli vállalkozóknak adják bérbe a ház földszintjén.

Elégedettek

A nyugdíjasházban ottjártunkkor kiemelkedő színvonalat és gondoskodást tapasztaltunk. A legtöbb lakóegység egy fő számára kialakított, magas színvonalú, 22 négyzetméteres apartman önálló fürdőszobával, de lehetőség van kettő- vagy többszobás elhelyezésre is; ezek mérete 35-90 négyzetméter között változhat. A szobák berendezése rendkívül ízléses, szállodai szintű. A többszintes épületben nagyméretű lift működik, megkönnyítve az idősek közlekedését. Minden szinten állandó nővérpult található.

Könyvtár a Telkiben. Fotó: Bielik István

Több idős lakóval is beszéltünk, akik messzemenően elégedettek voltak a szolgáltatással. Olga néni, aki 1956-ban emigrált Kanadába, elmondta: nyolc hónapja lakik a házban, a fia találta neki az otthont. Szerinte Telkiben az ellátás nagyon jó, a programok változatosak. Kiemelte a személyzet kedvességét, a mindennapi tornát, és hogy gyakran kirándulnak. Olga néni Torontóban dolgozott óvónőként negyven évig, és a kanadai nyugdíjából (amelynek összegét nem volt hajlandó elárulni) bőven kijön a pénzéből Magyarországon, tudtuk meg.

Olga néni. Fotó: Bielik István

Telkiben az üzleti tervben tervezetteknek megfelelően halad a feltöltés. Jellemzően az ilyen jellegű intézmények maximális feltöltése 3-5 év, a 75 százalékos feltöltésig az intézmény nem jövedelmező

– mondja Jákli Andrea.

Szerinte nem kérdés, hogy szükség van magánnyugdíjas-otthonokra. Ez a jövőben még inkább így lesz, hiszen a magyar társadalom öregszik, az állam pedig egyre kisebb mértékben járul hozzá a szociális idős otthonok normatív támogatásához. 

Arra a kérdésre, hogy ezzel párhuzamosan a fizetőképes kereslet is egyre nő-e, Lénárt Judit értékesítési és marketingvezető azt mondta: ez annyiban igaz lehet, hogy a mai idősebb korosztály gyermekeinek egy része külföldön dolgozik, így nem tud a szülőkről helyben gondoskodni, de a legjobb ellátást szeretné biztosítani számukra, ezért a magasabb színvonalú otthonok preferáltabbak lehetnek.

Valamint az 56-ban disszidált magyarok most érték el azt a kort, hogy esetlegesen hazatelepüljenek, és a külföldi nyugdíjukból egy magas szintű itthoni ellátást válasszanak, mely a kinti hasonló kategóriás otthonoknál sokkal kedvezőbb, mondta.

Idős otthonok Magyarországon

Az EMMI tájékoztatása szerint jelenleg Magyarországon összesen 848 telephelyen működik idősek ápoló-gondozó otthona, ebből 351 önkormányzati fenntartásban, 95 állami fenntartásban, 209 egyházi fenntartásban, 193 pedig civil szervezet fenntartásában. Összesen 54 ezer idős ember él bentlakásos intézményben: 20 457 fő önkormányzati, 9929 fő állami, 13 006 fő egyházi, 10 661 fő pedig nem állami szervezet által fenntartott intézményben.

Cikksorozatunk következő részében a szociális idős ellátás intézményrendszeréről írunk. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik