Gazdaság

Íme, az 5 legjobban fizető munka, amihez diploma sem kell

Épp a napokban kavart nagy vihart Demeter Márton, egyetemi oktató Facebook-posztja, amelyben összehasonlította egy egyetemi docens és egy áruházi raktáros fizetését. A bejegyzés aztán valóságos lavinát indított el, mindenki állást foglalt a témában, sokak szerint a kétkezi munkás megérdemli a magasabb bért, míg mások azzal érveltek, hogy egy docens sokkal többet tanul ugyanazért a pénzért.

Egy kezdő Aldi raktáros többet keres, mint egy egyetemi docens
Szerintetek is oké, hogy ennyire becsülik a több évtizedes tanulást, a több diplomát, a nyelvtudást Magyarországon?

A témához nem kapcsolódik közvetlenül, de a Business Insider épp most közölt egy ötös listát, amelyen az olyan legjobban kereső munkákat szedték össze, amikhez nem feltétlen van szükség diplomára. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell az adott szakmához rengeteget tanulni, vagy épp sokat dolgozni. A lista pontjainál feltüntetett pontos összegek kicsit értelmezhetetlenek lesznek, mivel elsősorban nem a magyar gazdasági környezetre íródtak.

5. Pilóta

Pilóta

Sokaknak meglepő lehet, de annak, aki ezt az elit szakmát választja, nem feltétlen kell diplomával rendelkeznie. Ellenben remek állóképesség, gyors reflexek, jó szem és gyors gondolkodás szükséges hozzá. És nem utolsósorban egy sikeresen elvégzett kiképzés, amelynek az ára rendkívül borsos, 60 000 és 90 000 font körül mozog, ami nagyjából 30 millió (ne feledjük, nem magyar viszonyokról beszélünk) forintnak felel meg. Ezt a magas belépési küszöböt azonban jól ellensúlyozza, hogy a pilóták fizetése gyakran eléri az évi 140 ezer fontot is.

4. Asszisztens

Asszisztens

Az asszisztensek fizetése nagyon változó, hiszen minden attól függ, hogy milyen környezetben, milyen cégnél, milyen magas pozícióban lévő felettes alatt dolgozik az illető. Az asszisztensi munkához nem feltétlen szükséges diploma, de cserébe rengeteg dologoz érteni kell. Több nyelven kell beszélni, érdemes konyítani a könyveléshez, a szervezéshez, valamint minden olyan apróbb munkafolyamathoz, amit a főnöknek nincs ideje, vagy kedve megcsinálni.

3. Fitness menedzser

Fitness menedzser

Az egészségiparban manapság rengeteg pénz van és a brandek egyre jobban megbecsülik az olyan szakembereket, akik nemcsak, hogy meg tudnak tartani egy edzést, de még értenek is hozzá, hogy hogyan kell felfuttatni egy-egy helyet. A fizetés itt is attól függ, hogy milyen magasan vagyunk a ranglétrán, de egy komoly hely magas pozícióban lévő menedzsere komoly összegeket tehet zsebre hó végén. Ehhez a munkához sem szükséges diploma, viszont az edzés mellett annál több dologhoz kell érteni. Marketing, PR, üzletvezetési feladatok, stb.

2. Karbantartás/felújítás

Karbantartó

Természetesen itt is csak akkor lehet nagyot kaszálni, ha saját helyet visz az ember, vagy egy lánc üzletét vezeti. Az alap szakma/szakmák ismerete mellett itt tisztában kell lenni a munkaszervezési, beszerzési feladatokkal is. A vezetőre mindig több felelősség hárul, de így jóval többet is keres, mint egy egyszerű alkalmazott. Az felújítási menedzserek tartják a kapcsolatot a megrendelővel, sőt, olykor a tulajjal is, de nekik kell például a munkások napi feladatait is irányítani.

1. Építésvezető

Építésvezető

Az építésvezető feladata rendkívül komplex és összetett. A fent soroltakhoz hasonlóan nem szükséges hozzá diploma, ellenben rengeteg szakmai tapasztalat. Az építkezés sikere, hogy egy épület, egy híd vagy egy stadion állva marad-e, nagy százalékban múlik az építésvezetőn. A napi feladatok ellenőrzése mellett neki kell tartania a kapcsolatot, a megrendelővel, sőt, néha még a külsős kivitelező cégekkel is. Gyakorlatilag egy lapát sódert nem raknak le úgy, hogy arról ő ne tudna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik