Gazdaság

Havi 7 milliót keres Orbán fő vagyonkezelője

Szivek Norbert két és fél éve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója és igazgatósági tagja. Jelenlegi alapbére vezérigazgatóként havi bruttó 5 millió forint. Ebben a béren kívül adható juttatások, illetve az esetleges prémium nincs benne.

Magasabb plafon

Az Orbán-kormány 2015 őszén tette lehetővé, hogy a pénzügyi szektorban ­havi bruttó öt-, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentő­ségű cégeknél négy-, míg a többi állami vállalatnál hárommillió forint legyen az alapbér plafonja. Korábban – bár egy ideje már nem jogszabályi előírásként, hanem a szokásjog alapján – kétmillió forintban maximálták az állami cégek vezetőinek a fizetését.

Szivek azonban főállása mellett számos kiemelt jelentőségű gazdasági társaságnál tölt be valamilyen tisztséget. Tagja az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta, valamint a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség igazgatóságának éppúgy, mint a Richter Gedeon Nyrt. és a Panrusgáz igazgatóságának. Ezek mellett a Mol felügyelőbizottsági tagja.

Mindezekért busás tiszteletdíjat kap vagyonkezelői fizetése mellé. Az alábbiakban összeszedtük, összesen mennyit.

Szivek Norbert állásai és juttatásai

  • Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., 2015 februárjától vezérigazgató: havi 5 millió, egy év alatt 60 millió forint
  • Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., 2015 februárjától igazgatósági tag: havi 350 ezer forint, egy év alatt 4,2 millió forint
  • Mol Nyrt., 2015. áprilisától felügyelőbizottsági tag – tavaly összesen 14,9 millió forint
  • Richter Gedeon Nyrt., 2016. áprilisától igazgatósági tag: havi 520 ezer forint
  • Magyar Posta Zrt., 2016 augusztusától igazgatósági tag: havi 450 ezer forint
  • Magyar Villamos Művek, 2015 májusától igazgatósági tag: havi bruttó 180 ezer forint, de a tiszteletdíját nem veszi fel
  • Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség, 2015 decemberétől igazgatósági tag, havi 395 ezer, évi 4,7 millió forint (nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy felveszi-e a tiszteletdíját)
  • Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt., igazgatósági tag – nem tudni, mennyit keres, mert megkeresésünkre nem válaszoltak.

Mindezek alapján Szivek legalább 7,5 millió forintot keres havonta különböző, döntően állami tisztségei után.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Szivek korábban számos más kiemelt gazdasági társaságnál volt igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tag. A Rábánál idén áprilisban mondott le igazgatósági tagi tisztségéről. A Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.-nél felügyelőbizottsági elnök volt tavaly február és szeptember között (havi 120 ezer forintos tiszteletdíját nem vette fel).

Sziveket idén májusban megválasztották a Magyar Golf Szövetség elnökévé is, a szervezet tájékoztatása szerint az elnöki feladatait tiszteletdíj nélkül látja el.

Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója (j) és Udvardy György megyés püspök (b)
Fotó: MTI / Sóki Tamás

Ingatlanbiznisz és energetika

Amellett, hogy Szivek halmozza a jól fizető állásokat, vállalkozóként is aktív. Két területen számít specialistának: ingatlanbizniszek és energetikai befektetések. Legutóbb azzal kerül be a hírekbe, hogy jogerősen elbukta a Heti Válasz elleni sajtóperét, az állami vagyonkezelő vezetője megpróbálta letagadni, hogy ellenőrzése alatt tart egy céget, amely Zugban, a híres-hírhedt svájci offshore-paradicsomban működik.

Ahogy a lap írta:

  • Szivek a svájci cégjegyzék szerint Cretum GmbH néven máig ellenőrzése alatt tart egy társaságot, amely Zugban működik – abban a városban, ahová a Rogán Antal „kávépartnereként” emlegetett Kertész Balázs is befészkelte magát.
  • Az MNV-vezér 2010 előtt még az MSZP pénztárnoki vonalával kooperált. Részt vett például az Elmib nevű, közvilágítással foglalkozó cég privatizációjában, értsd: Puch László holdudvarába menekítésében.
  • Nemcsak a belpesti Mahart-házat, hanem az azt körülölelő teljes tömböt megszerezte egy Szivek Norberthez és Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoport. A Vörösmarty térrel összeérő épületegyüttest ötcsillagos óriásszállóvá fejleszthetik – az állami Eximbank 15 és a Gránit 2 milliárdjából.
  • Szivek magánstábja emellett luxuslakópark kialakítására készül a Duna-part XIII. kerületi szakaszán, tárgyal egy félbemaradt, szintén ötcsillagos visegrádi hotel befejezéséről, továbbá egy lehetséges dombóvári bevásárlóközpont-helyszínt is bekebelezett.
Orbán főkincstárnoka vállalkozóként 300 milliót keresett az államon
A svájci lakcímmel is rendelkező főhivatalnok nagyot kaszált az állam kárára.

Szivekről MNV-s kinevezésekor a Vs.hu közölt portrét, a többi között azt állítva, győzködni kellett, hogy üljön be a vagyonkezelő vezérigazgatói székébe, ahonnan ezermilliárdos nagyságrendű vagyont felügyelhet. A cikkben szó volt arról, hogy Szivek ugyanazzal a körrel üzletelt, mint a quaestoros Tarsoly Csaba, illetve hogy hol Porschéval, hol Aston Martinnal jár.

Az MNV élére egyébként Seszták Miklós kérte fel Sziveket, és általában is a fejlesztési miniszter környezetéhez sorolják. A Népszabadság 2015 nyarán pedig arról is írt, hogy Szivek menyasszonya, Bentzik Réka lett az MVM Magyar Villamos Művek kommunikációs vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik