Gazdaság

Nyugdíjas évek: a magyarok a legkevésbé felkészültek

Megtakarítások és egészségmegőrzés terén is rossz a helyzet.

A magyarok várják legpesszimistábban a nyugdíjas kort, a megtakarítások és az egészségmegőrzés terén is rosszul állunk – derül ki az Aegon nemzetközi felméréséből, amit a Világgazdaság idézett.

15 ország polgárait kérdezték, egyebek mellett arról, milyen szavak jutnak eszükbe a nyugdíjas évekről. Nálunk említették a legtöbben a bizonytalanságot (39%), a szegénységet (30%) és a másoktól való függést (17%). A 15 ország átlagában 17, 13, illetve 9 százalékos volt ezek említése, és inkább olyan pozitív szavak kerültek elő, mint a szabadidő, szabadság és öröm.

A magyarok 71 százalékának nincs vészhelyzeti terve arra, ha mondjuk hirtelen egészségromlás miatt még aktív időszakukban szükségessé válna a kieső jövedelem pótlása, és ugyancsak a magyarok közül dolgoznak ki a legkevesebben tervet arra, miből fognak élni nyugdíjas éveik alatt.

Nemzetközi átlagban a munkavállalók 39 százalékának, nálunk 27 százaléknak van rendszeres nyugdíjcélú megtakarítása. Csak a magyarok 4 százaléka vélekedett úgy, hogy teljesen felkészült a nyugdíjas évekre, és már most elegendő összeget tesz félre az időskori nyugodt élet biztosítására.

A felmérésből kiderül az is, hogy a magyarok 24 százaléka sportol rendszeresen és 34 százalék figyel az egészséges táplálkozásra – az átlag 50, illetve 57 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik