Gazdaság

Rekordalacsony lett a Diákhitel1 kamata

2017. július 1-től 2,30%-ra csökken a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata, melynek eredményeképpen 16 éves fennállása óta a legkedvezőbb feltételekkel vehető igénybe a szabad felhasználású hitelforma. A kötött felhasználású (csak a képzés díjára költhető) Diákhitel2 kamatlábát 3,45 százalékban határozta meg a társaság, melyből az ügyfelek számára felszámított kamatláb továbbra is fix 2%. Az ezen felüli kamatrészt a Magyar Állam kamattámogatás formájában állja a hitelfelvevő helyett. A kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhetőek.

A hitelben részesültek száma a több mint másfél évtized alatt elérte a 380 000 főt, a kihelyezett hitelösszeg pedig meghaladta a 305 milliárd forintot. Az impozáns számadatok is azt mutatják, hogy a Diákhitel Központ kulcsfontosságú szerepet játszik a hazai felsőoktatás finanszírozásában, és komoly segítséget jelent a diákoknak főiskolai, egyetemi tanulmányaik elvégzése során – áll a közleményben.

Orbán: Elengedjük a háromgyermekes nők Diákhitel-tartozását
Nő a családi adókedvezmény, mentőövet kapnak a jelzáloghiteles nagycsaládok.

Ösztöndíjasok

Az idén második alkalommal meghirdetett Diákhitel Ösztöndíj Pályázatot ezúttal is tizennégy, kiemelkedő tanulmányi eredményű és szakmai előmenetelű hallgató nyerte el. A győztes pályázók egy tanéven, vagyis 10 hónapon keresztül havi 70 ezer forintot kapnak. A nyertesek palettája igen színes: van közöttük jogász, vegyész, olajmérnök vagy nyelvész hallgató, vidéki és fővárosi, első-és másoddiplomás is. Ami mindannyiukban közös az az, hogy fiatal koruk ellenére komoly eredményekkel büszkélkedhetnek, mind itthon, mind a nemzetközi szakmai porondon. A díjazottak közül többen Köztársasági vagy Erasmus Ösztöndíjasok, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia előkelő helyezettjei, társ- vagy önálló szerzők, tudományos kutatások résztvevői, idegen nyelven publikálók, egyetemi demonstrátorok, önkéntes segítők.

A pályázatok túlnyomó része a nagy tudományegyetemekről érkezett be: a Debreceni Egyetemről 45 hallgató aspirált a díjra, a Pécsi Tudományegyetem 16 hallgatója és a Budapesti Corvinus Egyetem 29 diákja jelentkezett a Diákhitel ösztöndíj felhívására. A nyertes hallgatók közül tizenketten szabad felhasználású, ketten pedig kötött felhasználású Diákhitel-szerződéssel rendelkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik