Gazdaság

Gond lehet az online szerencsejáték magyar szabályozásával

Online szerencsejáték (online szerencsejáték,)
Online szerencsejáték (online szerencsejáték,)

Júniusban várható az Európai Unió Bíróságának (EuB) döntése az Unibet és a NAV közötti perrel kapcsolatos előzetes döntéshozatali eljárásban.

Előzmény, hogy az új szabályozási modell mellett a szerencsejáték-felügyeletet ellátó adóhatóság egyre növekvő számban rendelte el az engedéllyel nem rendelkező online szolgáltatók internetes oldalainak hozzáférhetetlenné tételét, egyidejűleg egyre növekvő összegű bírságokkal sújtva a szolgáltatókat. Köztük az Unibetet is. Sajtóhírek szerint a blokkolt internetes oldalak száma elérheti az 500-at – benne a legnagyobb nemzetközi szolgáltatók oldalaival -, és a kiszabott bírságok összege a 2 milliárd forintot közelíti. A szankcionált társaságok a magyar szabályozás jogszerűségét a kezdetektől kifogásolták, többségük az egyre gyakoribb és súlyosabb bírságoló és blokkoló határozatokat bírósági úton támadja meg.

A kérdés az, hogy : megfelel-e az online szerencsejáték magyar szabályozása az európai uniós normáknak. A témában két másik eljárás is folyik a luxemburgi bíróság előtt; ezeket és a szerencsejáték törvény vonatkozó módosításait tekinti át az Advocatus, a DLA Piper ügyvédi iroda jogi blogjának legújabb bejegyzése.

Megállapítják, hogy a három folyamatban lévő EuB eljárás eredménye fogja meghatározni a magyar online szerencsejáték szabályozás és azon keresztül a magyarországi piac jövőjét. Mivel az EuB elé utalt kérdések a szabályozást igen széles körben teszik jogi vizsgálat tárgyává, az EuB egyes kérdésekre adott válaszai is igen változatos módon befolyásolhatják a jelenlegi szabályozás és hatósági gyakorlat jövőjét. A spektrum a magyar szabályozás és gyakorlat uniós jogi konformitásától az egyes részelemek uniós jogi problémáin át a teljes szabályozás uniós jogellenességének megállapításáig terjed.

Mindeközben a hatóságok folytatják a nemzetközi szolgáltatókkal szembeni aktív szankcionáló gyakorlatukat, újabb internetes oldalakat és újabb szolgáltatókat célozva meg. A blokkolási kísérletek ellenére azonban a nemzetközi szolgáltatók oldalai elérhetőek Magyarországról és a kiszabott bírságok tényleges behajtása is gyakran nehézségekbe ütközik. Vélhetően ezért is egyre inkább a hatóságok fókuszába kerülhetnek a játékhoz kapcsolódó pénzmozgásokat lebonyolító fizetési szolgáltatók, ami a szerzők szerint újabb fejezetet nyithat a magyarországi online szerencsejáték szabályozással kapcsolatos jogviták történetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik