Gazdaság

A Tesco beintett a szakszervezeteknek – jön az országos demonstráció

Eredménytelenül zárult kedden a szakszervezetek tárgyalása a Tesco áruházlánc képviselőivel, amely a magyarországi piacon a legalacsonyabbnak számító bérek rendezéséről szólt. A hazai értékesítésből évek óta a legnagyobb forgalmat kiszakító áruházlánc kate­gorikusan elzárkózik attól, hogy a tavalyi ígéretének megfelelően emeljen a fizikai munkavállalók fizetésén.

A szakszervezetek azt szerették volna, hogy most minimum 200 ezer forint legyen az üzletláncnál a kereset, és a 2016-os megállapodásnak megfelelően három év alatt 40-50 százalékkal nőjön, hogy ne leghátul kullogjanak a láncok között a bérezési listán.

Augusztustól azonban a jelenlegi 161 ezer helyett bruttó 165 ezer forinttal kalkulálhatnak a munkaerőhiány miatt a végkimerülés határán lévő fizikai alkalmazottak.

Ez vár ránk a Tescóban, ha nem lesz minimum 200 ezer a fizetés
Megbénulhat a Tescók működése, a kizsigerelt dolgozók nagyon elszántak, hogy a béremelést harcoljanak ki. Mikor jöhet a sztrájk, és hogy kell elképzelni a munkalassítást?

Ezt az összeget nem tudjuk elfogadni, nem nyugszunk bele, ezért országosan kihirdetjük a demonstrációs állapotot – közölte a Magyar Időkkel a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke, Bubenkó Csaba.

A jövő héten felgyorsulnak az események: országos tiltakozó akcióba kezdenek a dolgozók. Június 27-én a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) fővárosi székházában hivatalosan is bejelentik, mikor és hol várható az első budapesti demonstráció, amelyre már más áruházláncoktól is jelentkeztek.

A szakszervezetek megtesznek mindent annak érdekében, hogy a vállalat ne tudja megakadályozni az érintett és jelenleg nagyon csalódott munkavállalókat abban, hogy részt vegyenek a szakszervezetek által szervezett megmozdulásokon.

A Tesco 16 500 alkalmazottat foglalkoztat. Az áruházlánc közölte, a Tescónál az idén – a januári és a mostani bérfejlesztéssel – átlagosan 13 százalékkal emelkedik 13 300 munkavállaló bére, két számjegyű növekedés valósul meg. A 2017. július elsejétől életbe lépő emeléssel a vállalat összes magyarországi áruházában és raktárában dolgozó munkatársa többségének – az aktív kollégák 70 százalékának – a fizetése nő. A Tesco 2015 júliusa óta 7,4 milliárd forintot fordított a magyarországi bérek emelésére – ismertette az áruházlánc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik