Gazdaság

Menekültek ezreit fogja alkalmazni a Starbucks

starbucks kávé (starbucks, kávé, )
starbucks kávé (starbucks, kávé, )
A kávélánc számol azzal például, hogy a Brexit miatt eltűnik a munkaerő Angliából, de Kanadában és az USA-ban is alkalmaznának menekülteket. Nem mindenki boldog.

Nagy tervet jelentett be a gyorskávézás úttörője, az amerikai Starbucks-lánc: szeretnének az európai egységeikben mintegy 2500 menekültet alkalmazni a jövőben – írja a BuzzFeed. Ez csak része lenne egy nagyobb, 10 ezer menekültet alkalmazó programnak, ami ellen az amerikaiak kikeltek.

A 2500-as tervet amúgy öt év alatt tervezik végrehajtani Nagy-Britanniában, Franciaországban, Ausztriában, Svájcban, Spanyolországban, Portugáliában, Németországban és Hollandiában. Civil szervezetekkel fog együttműködni, hogy megtalálja a megfelelő munkaerőt. Ezer főt Kanadában is szerződtetnének. Ezek a számok elenyészőek a Starbucks globálisan negyedmillióra rúgó összlétszámához képest.

Mindenesetre az Egyesült Államokban így is felhorgadtak az emberek, beindult a #BoycottStarbucks és az #AmericaFirst hashtag használata már januárban. A felháborodottak egy része azt nem értette, miért idegenek töltik be az állásokat, amik jól jönnek diákmunkának. Mások egyszerűen leterroristázták a menekülteket.

Valóban felmerül a kérdés, Európában pl. miért nem helyieket alkalmaznak? A briteknél pl. egyértelmű a válasz: eddig se zömmel angolok, skótok stb. dolgoztak a Starbucksban, hanem európai bevándorlók, például magyarok. A Brexit miatt azonban, sokan elhagyják majd az országot, ezért kell gyorsan pótlás.

Jeffrey Young, az Allegra Insights kutatócég vezetője szerint 2025-ig emiatt 40 ezer baristára lesz szükség az iparágban, vagy bedől az egész. Márpedig egy kávélánc nemrég közölte, csak a jelentkezők egyötvened része brit, őket egyszerűen nem érdekli ez a munka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik