Gazdaság

Lehagyta a román életszínvonal a magyart

Az egyéni fogyasztás alapján csak Bulgáriát és Horvátországot előzzük meg.

Az egyéni fogyasztásból levezetett életszínvonal-mutató alapján Románia beérte Magyarországot – írja a Portfolio.hu.

A 2016-os előzetes adatok alapján a kelet-közép-európai térség legfejlettebb országa Csehország, ahol az egy főre jutó GDP eléri az uniós átlag 88 százalékát. A legszegényebb ország Bulgária, 48 százalékkal. Magyarország 67 százalékon áll.

Az Eurostat által alkalmazott egyéni fogyasztási mutatót tekintve, amit az uniós statisztikai hivatal a háztartások által megvásárolt javak és szolgáltatások alapján számol, hazánk a legszegényebbek közé tartozik: tavaly utolért bennünket Románia, és csak a horvát és bolgár háztartások állnak mögöttünk. Mi az EU-átlag 63 százalékát érjük el, a bolgár háztartások átlagos fogyasztása alig több, mint az uniós átlag fele.

Az egy főre jutó GDP és az egyéni fogyasztási mutató közti különbséget az okozza, hogy a megtermelt GDP-t nem feltétlenül ugyanolyan arányban használják fel mindenütt – például ha egy ország a jövedelme egy részét korábbi adósságainak törlesztésére fordítja, kevesebb jut fogyasztásra, ha viszont hitelből fogyaszt, akkor több. Az egy főre jutó román GDP 13-14 százalékkal elmarad a magyartól, de míg Magyarország leépíti külső adósságát, a román folyó fizetési mérleg deficites – mutat rá a gazdasági portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik