Gazdaság

Csökken a külföldi cégek aránya Magyarországon

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 06. 09. 12:42

Kilőtt a szerb érdekeltségek száma, és offshore országok is rákerültek a top 20-as listára, ami nem éppen az egészséges cégstruktúra jele.
Korábban a témában:

Csökken a külföldi cégek súlya Magyarországon, a visszaesés az egymilliárd forint éves árbevétel feletti cégek esetén a legjelentősebb – derül ki az Opten tájékoztatásából. Eközben a tisztán hazai érdekeltségű nagyvállalatok száma és aránya jelentősen nő.

Egy év alatt közel két százalékponttal csökkent a nemzetközi arány a milliárdos árbevétel feletti cégek esetén, és már csak 35 százalék körül van. Ám a külföldi érdekeltségű cégek száma nem csökken, a hazai kkv-k és nagyvállalatok száma nő.

Megfigyelhető viszont, hogy a nyugat-európai érdekeltségek visszaszorulóban vannak – a cégek számát vizsgálva még mindig Németország van első helyen (4527), de a második helyen már Ukrajna (4008) előzi Ausztriát (3956). Ezután jön Románia (3105), Szlovákia (2956), Nagy-Britannia (2209), Olaszország (2053), az Egyesült Államok (2051), Szerbia (1824) és Svájc (1549).

Öt év alatt 19,7 százalékkal csökkent a német, 12,1 százalékkal az osztrák, 40 százalékkal a román és 25,5 százalékkal az amerikai cégek száma. 22,9 százalékkal nőtt viszont az ukránoké, 48,5 százalékkal a szlovákoké, 7 százalékkal a briteké, 1,4 százalékkal az olaszoké és 1 százalékkal a svájciaké, a szerb cégek száma pedig egyenesen kilőtt, 271,5 százalékos a növekedés.

Az Opten szakértője, Pertics Richárd szerint nem feltétlenül jó hír a keleti szomszédok előretörése – jellemző például a gyakorlat, hogy a hazai cégek életpályájuk vége felé utolérhetetlen ukrán vagy szerb tulajdonosokhoz kerülnek. Az sem szerencsés, hogy a top 20-as listán több offshore jellegű ország is szerepel, így Ciprus (1141), Seychelles (782) és Suriname (578).

A nemzetközi érdekeltségű cégek jelenleg közel 730 ezer hazai munkavállalót foglalkoztatnak, de ez egy év alatt több mint 30 ezerrel csökkent. Pertics rámutatott, hogy a nyugati cégek általában jobb tőkeellátottsággal és ezáltal stabilitással rendelkeznek, ami sok esetben támaszpontokat jelent az amúgy rendkívül elaprózódott és tőkeszegény hazai cégstruktúrában.

A külföldi érdekeltségű cégek száma a kereskedelemben, az ingatlanügyleteknél és a tanácsadó szektorban a legmagasabb.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.