Gazdaság

Rengeteg üres lakás van Magyarországon

Romos házak (sitt, törmelék, romos épület, )
Romos házak (sitt, törmelék, romos épület, )

A lakatlan lakások száma jelentősen nőtt az elmúlt öt év alatt, ám az országon belül komoly eltérések vannak – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a Központi Statisztikai Hivatal júniusban megjelent mikrocenzusának adatait dolgozza fel.

Az országban közel 4,4 millió lakás van, amelyek 12,5 százaléka lakatlan, ez több mint félmillió lakást jelent.

A fontosabb megállapítások:

  • A lakatlan lakások magas aránya azt jelenti, hogy az üres lakások állapota nem megfelelő, valamint azt, hogy nem ott vannak, ahol kereslet lenne rájuk.
  • Az üres lakások aránya a nyolcvanas évekig 5 százalék alatt volt, majd a rendszerváltás után kezdett emelkedni.
  • Az összes lakatlan lakásnak csak a 19,5 százaléka volt a fővárosban 2016-ban, szemben a 2011-ben mért 25 százalékkal.

Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint, ez összhangban van a budapesti lakáspiac több mint két éve elindult élénkülésével. Az egyre nagyobb kereslet miatt ugyanis a korábban lakatlan lakások is kiadó- vagy eladósorba kerültek, és beköltöztek a bérlők vagy vásárlók. Jól látszik a statisztikából az is, hogy a lakatlan lakások száma községekben, nagyközségekben nőtt leginkább. Ezeken a településeken belül a lakatlan lakások aránya a 2011-es 13 százalékról 15 százalékra nőtt, vagyis az összes lakás közel hatoda üres.

A szociális bérlakások ötöde komfort nélküli

A szegénységgel, lakhatási szegénységgel foglalkozó Habitat for Humanity megállapítása szerint Magyarországon jelenleg nincs központilag koordinált lakáspolitika, a költségvetés átláthatatlan, nem egyértelmű, mire mennyit szán a kormány. További probléma az aránytalanság, a kormány sokat költ azokra a támogatásokra, amely a jobb helyzetben lévőknek segít. Holott az önkormányzatok mindenkinek adhatnának egy lakást, ha akarnának. 2014-ben 126 500 önkormányzati lakás volt Magyarországon (miután majdnem kétezret eladtak). Ebből 11 500 lakhatatlan, vagy nagyon rossz állapotban van. 67 ezer szociális bérlakás van, ami a teljes önkormányzatilakás-állomány fele. A szociális bérlakások ötöde komfort nélküli vagy szükséglakás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik