Gazdaság

A Tesco londoni központjáig jutott a magyar sztrájk híre

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete tájékoztatta a Tesco angliai anyavállalatánál működő országos szakszervezetet a magyarországi leánycégnél kialakult bérfeszültségről, a londoni főtitkár támogatásáról biztosította a magyar érdekképviseleteket, írja pénteki számában a Magyar Idők.

A lap idézi a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnökét, Buday Pálnét, aki elmondta, hogy a Tesco angliai anyavállalatánál működő országos szakszervezet (USDAW) főtitkára, John Hannett megkeresésükre azt válaszolta: haladéktalanul tájékoztatják a londoni központot a magyar leánycégnél fennálló problémákról, illetve továbbítják feléjük a magyar érdekképviseletek követeléseit. Egyúttal támogatásukról biztosították a magyar érdekképviseleteket abban, hogy a munkavállalók szempontjából méltó módon rendeződhessen a fizetések körüli vita – mondta a KASZ alelnöke.

A lap szerint folyamatosan és nagy számban gyűlnek az áruházlánc dolgozói körében az aláírások, amelyek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közös fellépést támogatják a Tescóval folytatott idei bértárgyalásokon.

Az ágazati szakszervezetek annak érdekében kötöttek együttműködési megállapodást, hogy kiharcolják a munkavállalók számára a megfelelő juttatásokat a multinacionális áruházláncoknál.

Elsőként a piacon a legnagyobb foglalkoztatónak számító Tescónál szerveződik az országos elégedetlenségi hullám, mivel a vállalat a kormány által elrendelt, kötelező januári béremeléseken túl, az adókedvezmények ellenére, idén már nem fejlesztené tovább az országos átlagtól még mindig elmaradó áruházi fizetéseket, írja a lap.

A KDFSZ elnöke elmondta: a másik szakszervezettel együtt elszántak a kérdés rendezésében, ugyanis ahhoz, hogy a területen jellemző munkaerőhiány rendeződni tudjon, a tisztességes bérezés adhat alapot. Bubenkó Csaba kiemelte: nem csupán a minimálbéren foglalkoztatott munkavállalókat érinti a bérfeszültség, hanem a magasabb beosztásúakat is.

Bubenkó Csaba emlékeztetett, a magyarországi Tesco árbevétele 3 százalékkal nőtt a 2016-os üzleti évben az előző évhez képest, a nettó bevétele 576 milliárd forintról 595 milliárd forintra emelkedett. Szerinte bőven akadna fedezet a három év alatt összesen 40 százalékos béremelésekre, amelyek versenyképessé tennék a fizetéseket.

A lapnak beszélt arról is, hogy más, napi fogyasztási cikket kínáló multinacionális üzletláncok dolgozói részéről is megjelent az igény, hogy hasonló összefogással képviseljék a munkavállalók érdekeit a fizetések felzárkóztatása és a munkavégzés körülményeinek javítása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik