Gazdaság

Visszájára fordult a bürokráciacsökkentés

Nem lett sem kisebb, sem olcsóbb a magyar közigazgatás, 900 milliárd forinttal többet költünk rá és 90 ezren többen dolgoznak benne, mint 2010-ben – írta a Napi.hu.

Nyolc év alatt hatalmas mértékben felduzzadt a szűk értelemben vett közszféra. Míg 2010-ben a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél 238 ezer ember dolgozott, az idén ez a szám 535 ezer főre rúg, Sőt, 2018-ban is tovább hízik a létszám, eléri majd az 542 ezret – derül ki az Orbán-kormány 2018-as költségvetéséből.

Igaz, a növekedésben a közoktatás és az egészségügy totális államosítása is szerepet játszott.

Minek következtében megugrott a létszám a minisztériumokban és a háttérintézményekben. Az már más kérdés, hogy az egészségügy színvonala tovább csökkent, gyakorlatilag változatlan működési környezetben, míg a közoktatást kétszer is átszervezték, rontva annak minőségét.

A 2018-as költségvetés szerint a Klebelsberg Központnál 106 ezren, az NGM Szakképzési Centrumaiban 27,4 ezren dolgozhatnak, míg a kórházakban, rendelőkben vagyis az államosított egészségügyben 84 019 alkalmazott dolgozik. Ez összesen 90 ezer fővel több, mint 2010-ben volt. A Rogán Antal vezette új hivatalban, a Miniszterelnöki Kabinetirodában 251-en dolgoznak.

Érdekes, hogy a kormánytól – elvileg még – független intézmények viszont feszes létszámgazdálkodást folytattak. A Magyar Tudományos Akadémiánál, a KSH-ban és az ombudsmani hivatalban még csökkent is a létszám.

Nem minden a létszám

Ha az államosítások miatti létszám bővítéseket nem vesszük figyelembe, akkor is megállapítható, hogy a magyar állam az elmúlt nyolc évben nem lett sem olcsóbb, sem kisebb, sem hatékonyabb.

2010-ben a kormányzat és a törvényhozás működésére 1321,1 milliárd forintot költött az akkori kormány az adófizetők pénzéből. 2018-ban az államháztartás “általános közösségi szolgáltatásokra” 2238,9 milliárd forintot fordított.

Vagyis 900 milliárd forinttal nőtt az állam költése saját magára, miközben az infláció alig 14,7 százalék volt.

Még jelentősebb a növekedés, ha az állami működési kiadások teljes mértékét, a rendőrségi és honvédelmi kiadásokat is nézzük, ez esetben a 2010-es 2071 milliárd forintról az éves kiadás 3480 milliárd forintra hízott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik