Brüsszel, 2017. május 25.
Orbán Viktor miniszterelnök munkavacsorán vesz részt a NATO-tagországok állam- és kormányfõinek egynapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2017. május 25-én. (MTI/AP pool/Matt Dunham)
Gazdaság

Visszájára fordult a bürokráciacsökkentés

24.hu
24.hu

2017. 05. 31. 09:46

Korábban a témában:

Nem lett sem kisebb, sem olcsóbb a magyar közigazgatás, 900 milliárd forinttal többet költünk rá és 90 ezren többen dolgoznak benne, mint 2010-ben – írta a Napi.hu.

Nyolc év alatt hatalmas mértékben felduzzadt a szűk értelemben vett közszféra. Míg 2010-ben a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél 238 ezer ember dolgozott, az idén ez a szám 535 ezer főre rúg, Sőt, 2018-ban is tovább hízik a létszám, eléri majd az 542 ezret – derül ki az Orbán-kormány 2018-as költségvetéséből.

Igaz, a növekedésben a közoktatás és az egészségügy totális államosítása is szerepet játszott.

Minek következtében megugrott a létszám a minisztériumokban és a háttérintézményekben. Az már más kérdés, hogy az egészségügy színvonala tovább csökkent, gyakorlatilag változatlan működési környezetben, míg a közoktatást kétszer is átszervezték, rontva annak minőségét.

A 2018-as költségvetés szerint a Klebelsberg Központnál 106 ezren, az NGM Szakképzési Centrumaiban 27,4 ezren dolgozhatnak, míg a kórházakban, rendelőkben vagyis az államosított egészségügyben 84 019 alkalmazott dolgozik. Ez összesen 90 ezer fővel több, mint 2010-ben volt. A Rogán Antal vezette új hivatalban, a Miniszterelnöki Kabinetirodában 251-en dolgoznak.

Érdekes, hogy a kormánytól – elvileg még – független intézmények viszont feszes létszámgazdálkodást folytattak. A Magyar Tudományos Akadémiánál, a KSH-ban és az ombudsmani hivatalban még csökkent is a létszám.

Nem minden a létszám

Ha az államosítások miatti létszám bővítéseket nem vesszük figyelembe, akkor is megállapítható, hogy a magyar állam az elmúlt nyolc évben nem lett sem olcsóbb, sem kisebb, sem hatékonyabb.

2010-ben a kormányzat és a törvényhozás működésére 1321,1 milliárd forintot költött az akkori kormány az adófizetők pénzéből. 2018-ban az államháztartás “általános közösségi szolgáltatásokra” 2238,9 milliárd forintot fordított.

Vagyis 900 milliárd forinttal nőtt az állam költése saját magára, miközben az infláció alig 14,7 százalék volt.

Még jelentősebb a növekedés, ha az állami működési kiadások teljes mértékét, a rendőrségi és honvédelmi kiadásokat is nézzük, ez esetben a 2010-es 2071 milliárd forintról az éves kiadás 3480 milliárd forintra hízott.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.