Gazdaság

Pénz áll a házhoz – vissza nem térítendő támogatás korszerűsítésre

Panel(960x640).jpg (panel, tízemeletes, társasház, )
Panel(960x640).jpg (panel, tízemeletes, társasház, )
Idén még gyorsabban és egyszerűbben pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra a társasházak és lakásszövetkezetek korszerűsítési terveik megvalósításához.

Június 18-áig küldhetik be jelentkezésüket és támogatási kérelmeiket a Társasházi Pályázatra a társasházak és lakásszövetkezetek, hogy vissza nem térítendő támogatást nyerjenek korszerűsítési terveik megvalósításához. A pályázat keretében tíz lakóközösség jut másfél-, egy-, illetve félmillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz, ehhez pedig mindössze egy rövid online adatlapot kell kitölteniük a Házfórum honlapján. A vissza nem térítendő támogatással olyan életminőség-javító beruházásokra nyílik lehetőség, amelyeket maguk a lakóközösségek állítanak össze igényeik szerint, és amelyekre egyébként nem állna rendelkezésükre elegendő forrás – emelik ki a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

Az OTP Business által immár kilencedszer kiírt pályázaton összesen 10 társasház, illetve lakásszövetkezet juthat vissza nem térítendő támogatáshoz a meghirdetett három kategóriában. A kategóriák első helyezettjei másfél-, a második helyezettek egy-, a harmadik helyezettek pedig félmillió forintos támogatásban részesülnek, illetve a verseny közönségdíjasa is egymillió forintot nyer.

A lakóközösségek a három kategóriában akár több olyan projektet is benyújthatnak, amelyekre támogatást szeretnének nyerni.

  • Az „Ezermester” az épületenergetikai – szigetelési, nyílászáró és fűtési rendszer – felújítások a legnépszerűbbek, azonban az ügyviteli szoftverek beszerzésétől a homlokzati munkálatokig számos további projekt támogatható.
  • A „Biztonság” kategóriában a személyi és vagyonvédelmi beruházások adhatók be a liftfelújítástól az akadálymentesítésen át egészen a kamerarendszerek kialakításáig.
  • Végül a „Közösségépítés” kategória a közösségi programoknak és a közösségi életnek helyt adó részek felújítását, kialakítását szolgálja a kertépítés, udvarrendezés és közösségi szobák létrehozása által.

„Ez a pár hét kulcsfontosságú időszak a lakóközösségeknek, hiszen május 31-ig kell elfogadniuk éves költségvetésüket, amelynek talán legfontosabb pontja a felújítások megtervezése, az ezekről döntő rendes évi közgyűléseken pedig már a Társasházi Pályázat figyelembe vételével tudják ezt megtenni.

Mivel egyre ritkábbak az ilyen támogatási programok, a lakóközösségeknek minden ilyen lehetőséget meg kell ragadniuk – állítják a pályázat kiírói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik