Gazdaság

Leégett egy gyár – ökológiai katasztrófát okozott Szlovéniában

Kilenc nappal azután, hogy Ljubljana közelében, Vrhnikában leégett egy kémiai anyagokat feldolgozó és tároló gyár, kiderült, hogy a történtek ökológiai katasztrófát okoztak a környezetben. Ezt bizonyították a hatóságok által szerdán nyilvánosságra hozott talaj- és vízminta vizsgálatok.

Miro Cerar szlovén kormányfő esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: meg kell találni a felelősöket és megfelelő intézkedéseket kell foganatosítani.

Az emberek nem rendelkeznek elég információval és még mindig félnek – mondta Cerar, majd hozzátette: Vrhnikában és környékén óriási károkat okozott a katasztrófa.

A szlovén kormány által szerdán nyilvánosságra hozott laboratóriumi eredmények kimutatták, hogy a Tojnica folyóban – amely beleömlik a fővárost, Ljubljanát átszelő Ljubljanica folyóba – kihaltak az élő organizmusok. A vízben Atrazin gyomirtó szert, higanyt és fémet találtak.  A környéken élők légzési problémákra panaszkodnak és fémes ízt éreznek a szájukban több mint egy héttel az eset után is.

A Kemis gyár több mint egy héttel ezelőtt éjszaka égett le, de szerencsére senki sem sérült meg. A tűzben azonban több száz tonna festék, lakk, elem, gyomirtó szer és más veszélyes kémiai anyag égett el.

Irena Majcen környezetvédelmi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: Szlovéniában korábban sosem fordult elő ehhez hasonló ökológiai katasztrófa. Megerősítette, hogy a gyárban nem tároltak radioaktív vagy más rákkeltő szereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik