Gazdaság

Kiváltságosok nyerhetnek a fogyasztóbarát lakáshitellel

Már közzétette az MNB a „minősített lakáshitel” cím feltételeit. A hitelintézetek egy hét múlva kérhetik termékeik minősítését. Az Azénpénzem.hu körképe szerint egyelőre nemigen van bank, amely már most megfelelne a követelményeknek.

Több pénzintézet kifejezetten üdvözölte az MNB lépését. Az Erste szerint a bankok ki fogják használni a termék „marketingértékét”, és várhatóan jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy nagyobb részesedést szerezzenek az érintett ügyfélkörben. Az OTP az elsők közt kívánja benyújtani pályázatát, és abban is bízik, hogy remélhetőleg – mint mondták: hasonlóan a korábbi gyakorlathoz – elsőként jelenhetnek meg a piacon a megfelelő tanúsítvánnyal bíró lakáshitel konstrukcióval is. Az Erste is igyekszik a lehető leghamarabb áttekinteni a kérdéses folyamat lépéseit, hogy minél előbb be tudja adni a pályázatot a minősítésre, és mihamarabb értékesíthesse a terméket.

A Sberbank is tervezi, hogy ringbe száll, de még nem mindenütt látják ennyire egyértelműnek a gyors indulást. A BB-nél egyelőre nem született döntés arról, hogy bank pályázik-e a minősítés megszerzésére. A K&H pedig arról tájékoztatták a portált, hogy terveik között szerepel a minősítés megszerzése.

A szakportálnál úgy vélik, sok pénzintézet pályázhat majd reklámértéke miatt a címre, de ez nem jelenti azt, hogy minden ügyfél kaphat ilyen kölcsönt. A kondíciós listákat böngészve ugyanis egyértelműen azt láthatjuk, hogy több hitel – legalábbis az árazás szempontjából – csak a legjobb adósoknak kínált kondíció alapján címkézhető majd fogyasztóbarátnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik