Gazdaság

Dávid Ferenc nem érti, mi a baj a nyugdíjas szövetkezetekkel

dávid ferenc (vosz, )
dávid ferenc (vosz, )

Nyugdíjasok menjenek újra műszakba dolgozni? Akik már éppen túl vannak az aktív kor kizsigerelő munkásévein, de nem dúskálnak a nyugdíjban, újra fogjanak kalapácsot? Szövetkezetbe terelni a nyugdíjasokat, majd a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő kölcsönzött munkaerőként tovább használják ki őket? Erre a VDSZ válasza egyértelmű: NEM! – áll a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) május 11-i közleményében.

A szakszervezet a kormány közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozását szorgalmazó tervére reagált így.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, Dávid Ferenc nem érti, hogy mi verte ki a biztosítékot a szakszervezeteknél, és a Népszavában megjelent írásában ismerteti is, miért lenne szerinte jó, ha létre jönnének a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek: lehetőséget adhat egészséges és munka-aktivitásra képes nyugdíjas embereknek, hogy egy védettséget biztosító szervezetben (szövetkezetben), javadalmazás ellenében hasznos tevékenységet végezzenek. Kedvezőnek találja az adózási feltételeket (azt nem említi, hogy ezzel a munkával nem tudnák növelni a nyugdíjukat a dolgozó idősek).

Szerinte az is életszerű lenne, ha egyenesen a szakszervezetek kezdeményeznék, hogy regisztrált, nyugállományba vonult tagjaik közérdekű nyugdíjas szövetkezetet alapítsanak. A munkavállalói érdekképviseletek biztosítanák, hogy a munkát végző tagokat ne lehessen kizsákmányolni, esetleg egészségtelen körülmények között dolgoztatni.

Sőt, már látja is maga előtt, milyen jó lenne többek között egy 500 fős regionális egészségügyi és házi-ápolási nyugdíjas szövetkezet létesítése, amelynek nyugdíjas tagjai (ápolók, nővérek, betegszállítók stb,) társadalmilag igen hasznos tevékenységet végezve juthatnának kiegészítő jövedelemhez.

Hogy szerintünk kik nyerhetnének igazán a nyugdíjas szövetkezetekkel, arról itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik