Gazdaság

A rászorulók háromnegyede nem jut be az idősotthonokba

A tavaly szeptember 1-jén a szociális várólistán szereplő 27 824 rászoruló ember közül idén áprilisig mindössze 7968-an jutottak valamilyen szociális ellátáshoz. Nyolc hónap alatt tehát csupán a várakozók valamivel több mint negyede (28,6 százalék) jutott el odáig, hogy a szociális ellátórendszertől segítséget kapjon – derül ki a központi nyilvántartás adatait összesítő, a Magyar Nemzet által megismert legfrissebb jelentésből.

A májusi adatok szerint 28 051 várakozó szerepel a szociális várólistán, ez 500 fős csökkenést jelent a márciusi adatokhoz képest. Az idősek uralják a várólistát a cikk szerint: az érintettek háromnegyede az idősellátás egyik vagy másik szolgáltatásába szeretne bekerülni. Ezen belül bentlakásos idősotthoni ellátásra vár a „sorban állók” 68,1 százaléka. Sokat kell várniuk, mivel száz ellátottra negyvenhat várakozó jut, eggyel több, mint márciusban. Ráadásul még az átmeneti ellátást nyújtó idősek gondozóházára is közel 2345-en várakoznak, itt száz betöltött helyre 74,4 sorban álló jut.

A rászoruló idős, beteg embereknek otthoni gondozást nyújtó házi segítségnyújtásra hétszázhatvanan, tíz százalékkal többen várakoznak, mint az első tavaszi hónapban. A cikk szerint a pszichiátriai ellátásra 2859-en várnak, a fogyatékossággal élők bentlakásos intézményeinek összesített várólistáján 1700 név szerepel, míg a hajléktalanok otthonaiban megürülő férőhelyekre 161-en várakoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik