Lázár János sajtótájékoztatója
Gazdaság

A Lázár-Dobrev ütközetet kiváltó ügyben nyomozást rendelt el az ügyészség

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2017. 05. 23. 14:07

Korábban a témában:

Nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség a Miniszterelnökséget vezető miniszter feljelentése alapján – írja közleményben az ügyészség.

Ez az az ügy, amelynek a kiindulópontja a 24.hu információja és cikke. A lényege, hogy az Európai Bizottság ellenőrei szabálytalanságokat véltek felfedezni egy uniós pénzből finanszírozott magyar projektnél, és az érintett, 2007-2008-as szerződések miatt 100 százalékos büntetést javasolnak. Ez durván 18 milliárd forint elveszítését jelentené.

Ez azonban csak egy uniós jelentéstervezet, ráadásul a magyar kormány az elmúlt évekbeli számos esettel szemben itt most valamiért nem is védekezett, cikkünk napjáig küzdelmet sugallt, másnap Lázár János miniszter már úgy nyilatkozott, hogy jogosnak ítélik Brüsszel igényét és megállapításait, ugrik 18 milliárd forint.

Nagyon furcsa az egész ügy, különösen, hogy Lázár interpretációja és a Lázár által felelősnek kikiáltott Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége által elmondottak között komoly ellentét feszül. Volt köztük a múlt héten pengeváltás is.

Az ügyészség mostani közleménye így szól szó szerint:

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Legfőbb Ügyészségen tett feljelentése szerint a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tisztségviselői az EU Strukturális és Kohéziós Alapjának magyarországi felhasználásához kapcsolódó egységes monitoring és informatikai rendszer (EMIR) fejlesztése és üzemeltetése tárgyában, egy Kft-vel kötött vállalkozási szerződésekkel összefüggésben, 2003-2008. években a vagyonkezelési kötelezettségüket megszegték, és ezzel a feljelentés szerint 17 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak.

A Legfőbb Ügyészség a feljelentést a Fővárosi Főügyészségre továbbította.

A Fővárosi Főügyészség a feljelentés alapján a mai napon különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályát bízta meg.

A Fővárosi Főügyészség a nyomozást fokozott ügyészi felügyelet alá vonta.

A nyomozás jelenlegi határideje 2017. július 23. napja, amely határidő azonban indokolt esetben meghosszabbítható.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LIVERPOOL, ENGLAND - AUGUST 12: Wayne Rooney of Everton celebrates after scoring a goal to make it 1-0 during the Premier League match between Everton and Stoke City at Goodison Park on August 12, 2017 in Liverpool, England. (Photo by James Baylis - AMA/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.