Gazdaság

A három és fél évig meghurcolt és üldözött Horváth András szerint mégis megérte

horvath-andras(1)(960x640).jpg (horváth andrás)
horvath-andras(1)(960x640).jpg (horváth andrás)

2013 novemberében lépett ki a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), majd másnap sajtótájékoztatón robbantotta ki az áfacsalási botrányt Horváth András. (Állításainak lényege, hogy a hatóságok diszkriminálnak cégeket, egyeseket előnyös helyzetbe hoznak, szemet hunynak bizonyos adózó áfacsalásai felett, és a kormányzat sem nagyon akadályozta meg ezt, sőt, mintha bátorította is volna. Egy zöld dossziét is átadott a hatóságoknak, amelyben állítása szerint feltüntette azokat a cégeket, akik gyaníthatóan hasznot húzhattak ebből.) Volt munkahelye, a NAV feljelentést tett ellene, házkutatás volt nála, sokáig nyomoztak a rendőrök az ellene tett feljelentésben (míg az ő általa tett másik ügyben mintha kevésbé iparkodtak volna a hatóságok), gyanúsítottként is kihallgatták idén év elején, évekig nem volt munkahelye Horváthnak, pedig próbálkozott a közigazgatási szférában elhelyezkedni. (Pár hónapja sikerült munkát kapnia, az LMP tanácsadója.) Az ellene folyó nyomozást csak a napokban zárta le az ügyészség, illetve a rendőrség, kimondva, hogy nem követett el bűncselekményt Horváth András.

Horváth egy mostani Facebook-posztjának üzenete az, hogy végül is hasznosnak tartja a kiállását, szerinte megérte az egész.

Ezt írja:

Annak ellenére, hogy az adócsalásokhoz asszisztáló, hivatali visszaéléseket elkövető adóhivatali vezetők felelősségre vonása elmaradt (a rendszer sajnos ma még ilyen), a kiállásom, néhány volt kollégám kiállása és a mellettem mindvégig kitartó – főleg oknyomozó – újságírók munkája egyáltalán nem volt hiábavaló. Komoly, jelentős adóbevétel-növekedést és fehéredést eredményező változtatásokra kényszerült a kormány az elmúlt években (EKÁER-rendszer bevezetése, áfacsökkentések, fordított adózás, működési reformok), s jónéhány felső szintű vezető belebukott a problémák felszínre hozatalába.

És azt is írja, hogy

tanulságként levonható, hogy a tisztességes hátterű és önzetlen kiállásnak – minden nehézség ellenére – igenis van értelme, igenis lehet eredménye.

A teljes bejegyzés alább olvasható:

https://blog.atlatszo.hu/2017/05/a-vizsgalat-lezarult-horvath-andras-artatlan/Annak idején az Átlátszó segítségével bor…

Közzétette: András Horváth – 2017. május 22.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik