Gazdaság

Meglepő fordulat: nagyot zsugorodott a bérszakadék

A negyedéves megyei nettó bérek statisztikája alapján az elmúlt pár évben rendre az látszott, hogy egyre inkább mélyül a bérszakadék a megyék között a legmagasabb és a legkisebb nettó béreknél. Noha az év első negyedévében rendre voltak kisebb mérséklődések, ilyen hatalmas visszaesésre nem volt példa az elmúlt 4 évben (adatokkal csak 2012 elejéig visszamenőleg rendelkezünk) – írta az mfor.hu.

A 2016-os 90,9 százalékos különbség ugyanis 2017 első negyedévére 81,9 százalékra esett vissza. Bár a csökkenés szokásos, annak mértéke egyáltalán nem az, ahogy az a grafikonon is jól látható.

A bérkülönbség mértéke azonban továbbra is nagyon magasnak nevezhető, főleg annak fényében, hogy 2012 első negyedévében “csak” 69 százalékkal volt magasabb az átlagos nettó bér a legmagasabb összeget regisztráló megyében a legkisebbet jegyző területnél.

A cikk kitér arra is, hogy a reálbérek melyik megyékben nőttek a legjobban: Heves megyében 12,8, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 12,3 százalékkal ért többet az idei első negyedévben hazavitt fizetés az egy évvel korábbinál, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán pedig Nógrád megye szerepel 11,5 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik