Gazdaság

Matolcsy elismerte, 70 ezer adós törlesztője emelkedhet

Tóth Bertalan többek között azt kérdezte a Magyar Nemzeti Bank elnökétől, hogy átlagosan mekkora összeggel emelkedik meg egy olyan adós havi törlesztőrészlete, amelyiknek meg kell kezdenie gyűjtőszámláján felhalmozott összeg törlesztését?

Matolcsy György válaszában azt írta, hogy azon gyűjtőszámlás adósoknál, ahol a gyűjtőszámla egyenlege jelenleg pozitív, a törlesztőrészlet-emelkedés összegszerűen átlagosan 6-8 ezer forintos növekedést jelent a havi adósságszolgálatban. Az adósok mintegy 40 százaléka jár ebben a cipőben, azaz mintegy 70 ezer jelzáloghiteles.

A törlesztőrészlet emelkedését, illetve az emelkedés adósokra gyakorolt hatását azonban a jegybankelnök szerint érdemben tompítja az elmúlt öt évben lezajlott jelentős mértékű bérnövekedés.

Korábban azt írtuk, hogy jelentősen emelkedhetnek a törlesztőrészletek, akár 15 százalékkal is. Sőt, hogy a futamidő meghosszabbítása mellett nőhet meg ennyivel a törlesztőrészlet. Megállapítottuk továbbá, hogy a legjobb stratégia az lett volna, ha az adósok hamarabb kilépnek az árfolyamgátból, és vállalják a magasabb törlesztőrészletet. Tavaly októberben maga az MNB is ezt tanácsolta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik