Gazdaság

Uszodás sportközpont épül a Belvárosban

Sajtótájékoztatott tartott pénteken az V. kerületi önkormányzat, amelynek témája a Vadász utca 30. alatt nemsokára megépülő sportközpont volt.

Szengyörgyvölgyi Péter, a kerület polgármestere elmondta, már korábban is volt a Belvárosban (tan)uszoda, méghozzá a Molnár utca 9. szám alatt 1975-től egészen a ’90-es évek végéig. Ez azonban statikailag megroggyant, így be kellett zárni, két évvel ezelőtt pedig le is bontották az épületet. Nemrég döntöttek úgy, hogy újra uszodát kap a kerület, méghozzá a Szabadság tértől nem messze lévő Vadász utca 30. alatt. A feladatra, azaz a Belvárosi Sportközpont tervezésére Skardelli György építészt kérték fel.

Szentgyörgyvölgyi elmondta, a belvárosiak véleményét is kikérték az épület funkciót illetően – ami egyébként négyszintes lesz és helyet kap benne

  • medence,
  • babaúsztató,
  • mászófal,
  • aerobikhelyiségek,
  • kosárlabdapálya, amiben teremfocizni is lehet,
  • erőgépterem, de
  • tetőterasz, pihenő- és wellnessrészleg is.

A központot egyébként úgy tervezték meg, hogy nagyobb rendezvényeket, például kulturális napokat vagy szalagavatókat is tudjanak ott tartani, ráadásul az egész épület energiatakarékos és kerekesszékkel is akadálytalanul használható. A telek maga egyébként mindössze 650 négyzetméter, erre húznak majd fel bruttó 3800 négyzetmétert.

Külön mélygarázst nem terveztek hozzá, viszont egyrészt a Szabadság téri csak pár perc sétára található, illetve tervben van, hogy az Arany János utcai metrómegállónál található trolibuszforduló helyén egy élhetőbb közeget alakítanak ki – egy részére pedig parkolókat helyeznének.

Galéria
Így néz ki a homlokzat. Grafika: Közti Zrt.

Az épületben egyébkén hat lakás nem önkormányzati csak, ezek közül a felével sikerült egyezséget kötni, hárman viszont nem fogadták el a felkínált cserelakást vagy összeget.

Ha ez a továbbra is így lesz, akkor kérni fogjuk a Fővárosi Kormányhivatalt, hogy segítsenek a kisajátításban

– mondta a kerület polgármestere, akitől megkérdeztük, mikor vehetik birtokba a központot a látogatók, de érdemi választ nem kaptunk.

A beruházás egyébként kiemelt kormányzati minősítést kapott.

Olvasói sztorik