Gazdaság

Nagy meglepetést okozott a magyar ipari termelés

Autogyar(210x140)(1).jpg (autógyár)
Autogyar(210x140)(1).jpg (autógyár)

Márciusban az ipari termelés volumene 0,8 százalékkal haladta meg az előző havi szintet, és immár fél éve folyamatosan emelkedik.

A Portfolió szerint a növekedés megindulása egyértelműen az európai gazdaság élénkülésére vezethető vissza, amiből a magyar export profitál. Némi élénkülés a belföldi értékesítésekben is megfigyelhető, de valószínű, hogy ezek is az exporthoz kötődő beszállítói tevékenységek, írta a lap.

A növekedés érdekessége, hogy hosszú évek óta ez az első olyan tartósabbnak mondható periódus, amikor nem a járműgyártás az első számú húzóerő. Az autóipari gyáraink vagy teljes kapacitáson üzemelnek, vagy a jelenlegi termékportfólió megújításra vár, így másfél éve trendszerű stagnálást láthatunk.

A növekedésben szerepet játszik, hogy a tavalyi év gyenge volt, ugyanakkor a jövővel kapcsolatban bizonytalanságot jelent, hogy a rendelésállomány nemigen akar emelkedni, írták.

Az első negyedévben összességében az ipar közel 8 százalékos többletet ért el, ez alapján az ágazat a negyedéves GDP-bővüléshez 1,5 százalékponttal járulhat hozzá. Elemzői vélemény szerint, a jelenlegi kilátások alapján az ipar 2017-ben 5 és 10 százalék közötti növekedésre lehet képes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik