Gazdaság

Mészáros Lőrinc Brüsszelből meg a Brüsszel-ellenes kampányból is kapja a százmilliókat

Mészáros Lőrinc rengeteget veszítene, ha barátja, Orbán Viktor tényleg megállítaná Brüsszelt. Ha kiesnének a brüsszeli pénzek, csúnyán megborulna például a család központi agrárcége, a Búzakalász 66 Kft. Addig azonban, amíg a belföldi propagandának szánt plakátkampányban merül ki a miniszterelnök Brüsszel elleni háborúja, Mészárosék kétfelől húzhatják a kormánypolitika hasznát: továbbra is százmilliós nagyságrendben folyik be hozzájuk az uniós mezőgazdasági támogatás, ám közben zsebre tehetik a lapjaikban megjelentetett, uniót támadó kormányhirdetések árát is.

Uniós forrásból csak a 2016-os gazdasági évben több mint 260 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott Mészáros Lőrinc és családja.A felcsúti milliárdos polgármester, rokonsága és központi agrárcégeik természetesen hazai forrásból is részesültek különféle mezőgazdasági támogatásokból, de azok összege az uniós pénzeknek még a harmadát sem érte el.

A Magyar Államkincstár honlapján közzétett kimutatás szerint tavaly az Európai Uniótól 102 millió forint támogatás érkezett a Mészáros Beatrix által vezetett Búzakalász 66 Kft. számlájára, és emellett 42 milliót tett ki a magyar költségvetési támogatás. Az Aranykorona Zrt. esetében 114 millió volt a külföldi és további 34 millió az itthoni támogatás mértéke, a Mészáros família tagjai pedig magángazdálkodókként még külön 50 milliót kasszíroztak, amiből csupán 2 millió forint volt a hazai támogatás.

A pénzek többségét területalapú támogatás címén utalták, de például zöldítésre, termeléshez kötött anyatehéntartásra és szálas fehérjenövény termesztésére is fizettek jelentősebb tételeket az uniós mezőgazdasági alapok Mészároséknak.

A 2015-ös mérlegadatok szerint Búzakalász 66 Kft. kifejezetten veszteséges lett volna az abban az évben kiugróan magas támogatás nélkül. A cég a 302 millió forintos (ebből 250 millió uniós) dotáció mellett 285 millió forint nyereséget tudott kimutatni.

Mészárosék amellett, hogy más területeken is lefölözik az uniós forrásokból finanszírozott magyarországi beruházások hasznát, jelentős bevételhez jutnak médiacégeiken keresztül a kormány unióellenes kampányából is.

A Médiaworks 14 megyei lapja, valamint a Pannon Lapok városi újságjai hetek óta folyamatosan minden nap, illetve minden lapszámban címlapos és belső egészoldalas helyeket biztosítanak az Állítsuk meg Brüsszelt! kormányhirdetéseknek. Márciusban a konzultációhoz kapcsolódó kampányról megjelent előzetes hírek bruttó 1,2 milliárd forintra becsülték a plakát- és hirdetési akció költségeit. A keret nagy része a kormányközeli médiacégeknél landol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik