Gazdaság

Kivégezte a német napelemet a kínai termelés

Csőddel végződik a német napelem ipar büszkesége, a Solarworld története.

A Solarworld AG felügyelő bizottsága a gazdálkodási helyzetet mérlegelve arra a következtetésre jutott, hogy nem lehetséges pozitív prognózist felállítani a cég jövőbeni kilátásaira.

Az eladósodottság mértékére való tekintettel fennáll a csőd bejelentésének a kötelezettsége

– írja a cég tőzsdei közleménye.

A cég vezetése ezért benyújtja a csődvédelmi kérelmet az illetékes hatóságnál. A Solarworld már hosszú ideje küzd az alacsony napelem árakkal, az Egyesült Államokban pedig egy per esetleges költségei fenyegetik.

Az amerikai Hemlock szilícium beszállító vállalat 720 millió eurós kártérítést követel a német vállalattól. A bíróság helyt adott a keresetnek, amit a Solarworld megfellebbezett. Az eljárás még tart.

A napelemek világpiaci ára 2016-ban ötödével csökkent a kínai termelési kapacitás növekedése miatt.

A Solarworld szerint a kínai gyártók árdömpinget alkalmaznak. Frank Asbeck vezérigazgató márciusban még arról beszélt, hogy egy szigorú takarékossági programmal 2019-ig talpra lehet állítani a vállalatot.

A programban a Solarworld “minőség és technológia” jelmondattal igyekezett volna megkülönböztetni magát az ázsiai konkurenciától. A működési költségeket egyebek között 400 alkalmazott – ebből 300 németországi – elbocsátásával egy ötödével csökkentette volna a cég. A 2016-os évet 92 millió euróval a mínuszban zárta a Solarworld.

Eredményessége azonban az idei év elején már javult, az első negyedévet 28 millió eurós működési eredmény hiánnyal zárta, szemben a tavalyi negyedik negyedévi 51 millió eurós hiánnyal. Napelem eladásait pedig 382 megawatt áramtermelési kapacitásra növelte az első negyedévben a negyedik negyedévi 348 megawattról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik