lakas(210x140).jpg (lakás, albérlet, vásárlás, kulcs)
Gazdaság

Megállíthatja az albérletárak növekedését az eho eltörlése

24.hu
24.hu

2017. 05. 08. 08:30

 • A körülbelül 110-130 milliárd forintos albérletpiac átalakulás előtt áll, részben a jövő évi adócsomagban szereplő enyhítés, azaz az eho eltörlése miatt.
 • A 130-135 ezer forintos havi átlagos bérleti díjak várhatóan Budapesten nem fognak számottevően emelkedni, sem csökkenni, bár egyes városrészek kivételek lehetnek.
 • Vidéken, az egyetemvárosokban még felfutóban van az albérletpiac, a kínálat nőtt, de ehhez drágulás társult.
 • Szegeden az átlagos albérletárak 3, Miskolcon 13, Pécsett pedig 21 százalékkal nőttek tavaly májushoz képest. Ezekben a várásokban a következő hónapokban futhat fel a kereslet.
 • A bérleti díjak emelkedésének azonban a legnagyobb városokban a keresleti oldal jövedelmi korlátai is gátat szabhatnak.
 • Összességében az ingatlan.com előrejelzése a jövőben kiegyensúlyozottabb és egyre fehéredő, átláthatóbb albérletpiacra számít.
Korábban a témában:

Átalakulhat a következő időszakban a bérelt lakások magyarországi piaca. Az elmúlt években látható jelentős áremelkedés a fővárosban véget ért és várhatóan nem folytatódik, a vidéki városokban azonban még van tér az élénkülésre, de inkább a keresleti oldalról, és ez sem feltétlenül jár majd drágulással – áll az ingatlan.com elemzésében, amely az albérletpiacon várható változásokat vizsgálja, egyúttal bemutatja a budapesti és nagy egyetemvárosok átlagos bérleti díjait.

Mekkora a piac?

A portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László így foglalta össze, mit várnak:

Becslésünk szerint a magyarországi albérletpiac 110-130 milliárd forintos lehet, de nehéz pontos összeget mondani. Sokan feketén adják ki a lakásukat vagy a valósnál alacsonyabb bérletidíj-bevételt vallanak be. Ugyanakkor a jövőben jelentősen kifehéredhet ez a szegmens, mivel a jövő  évi adócsomag napokban bemutatott első verziója csökkentené a kiadó lakásokból származó bevételek terheit. A tervek szerint ugyanis jövőre nem kellene a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) megfizetni akkor sem, ha a lakáskiadásból származó jövedelem meghaladja az 1 millió forintot. „Lényegében a terhelés az eddigi felére csökken, ha a tervezet most ismertetett változata lép életbe. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyelőre tervezetről van szó, tehát a feltételek még változhatnak.

Balogh László szerint Budapesten az átlagos bérleti díjak alapján a legtöbb lakás beleesett az 1 millió forint feletti éves jövedelmet termelő körbe. Így ezek után, ha legálisan adták ki őket, akkor fizetni kellett a 14 százalékos közterhet. Az eho eltörlése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a lakástulajdonosok automatikusan ennyivel vinnék lejjebb a bérleti díjakat. A szakember szerint viszont az egészségügyi hozzájárulás eltörlése miatt jelentősen kifehéredhet az albérletpiac, mert a bevétel után csak 15 százalék személyi jövedelemadót kell majd fizetni, ez pedig sok lakástulajdonos számára elég lehet ahhoz, hogy teljesen legálisan adja ki a lakását.

Budapesten 130-135 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, ami az ingatlanos portál előrejelzése szerint nem fog emelkedni. Áremelkedésre nincs is nagyon tér a budapesti albérletpiacon, mert a bérlők nehezen tudnák megfizetni a magasabb bérleti díjat.

 • Budapesten az átlagfizetés majdnem kétharmadát viszi el az átlagos bérleti díj, így a kereslet bár magas, már nem nagyon lehet feljebb vinni az árakat.

Albérletkörkép a vidéki városokból

Az portál elemzése szerint tehát az nem várható, hogy az albérletárak az eho esetleges eltörlése miatt mérséklődjenek. Inkább fordított lesz a forgatókönyv: meggátolja és stabilizálhatja az elmúlt években jelentősen emelkedő albérletárakat. A lakástulajdonosok legalizálhatják a mostani díjakból befolyó bevételt, aki pedig eddig is befizette az eho-t a kiadás után, annál még több pénz maradhat.

 • Vidéken, a megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban az átlagos bérleti díjak alapján csak kevés bérbeadó érte el az 1 milliós eho-határt, így ezeken a településeken nem hoz számottevő változást a terhelés esetleges eltörlése.

Vidéken más a helyzet, mint Budapesten, ahol az árak emelkedése lényegében megállt. Az egyetemvárosokban, több megyeszékhelyen és nagyvárosokban tavaly drágulás következett be, annak ellenére, hogy a kínálat is növekedett – derül ki a több mint hatezer hirdetés adatán alapuló májusi körképéből.

 • Szegeden tavaly májushoz képest 3 százalékkal 76 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj,
 • Debrecenben 7 százalékkal 80 ezer forintra, Pécsett 21 százalékkal 75 ezer forintra,
 • Miskolcon pedig 13 százalékkal 68 ezer forintra nőtt a lakások átlagos bérleti díja.

Balogh László hozzátette, most még az albérletszezon előtt vagyunk: nyár végén, a szeptemberi iskolakezdés előtt jelentős felfutás várható a keresletben. Hosszabb távon azonban a vidéki városok albérletpiacára is igaz, hogy a bérlők jövedelmi helyzete gátat szab a díjemelkedésnek.

Az ingatlanos portál előrejelzése szerint az országos albérletpiac kiegyensúlyozottabbá válhat Budapesten és a nagyvárosokban. Az eho eltörlése, a jövedelmi korlátok, a kínálat és kereslet kiegyenlítődése stabilabb, átláthatóbb, kiszámíthatóbb piacot eredményezhet. Ez pedig mind a bérlők és a lakásukat kiadók számára is tisztább helyzetet hozhat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.   AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.