Gazdaság

Gyurcsány is Európai Egyesült Államokat akar

Érdekes konferenciát tartottak Budapesten, amire EP-képviselők is eljöttek. Mindenkinek tetszik a még jobban egyesült Európa.

A DK hisz az Európai Egyesült Államok eszméjében, több együttműködést, több és erősebb Európát akar, érjük utol Brüsszelt! – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt miniszterelnök egy Európa jövőjéről szóló konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón Budapesten, szombaton.

Gyurcsány szerint szükség van új Európai Alkotmányra, európai és nemzeti identitást kifejező kettős állampolgárságra, közös európai határvédelemre, kül- és védelempolitikára, társadalombiztosításra, munkajogra és benne európai bérekre. Európa nyugati fele jobban él, és ezt szeretnénk elérni. Magyarország erősebb lett az EU tagjaként – mondta a DK elnöke.

Kérdésre reagálva az MSZP miniszterelnök-jelöltjéhez, Botka Lászlóhoz fűződő viszonyáról azt mondta: a demokratikus pártok közötti véleménykülönbség eltörpül amellett a közös felelősség mellett, hogy végre leváltsák az Orbán-kormányt.

A volt miniszterelnök Viktor állítólagos zsarolhatóságáról annyit mondott: ha a jelenlegi miniszterelnök elmegy az ezzel foglalkozó parlamenti bizottsági ülésre, akkor ő is ott lesz.

A 444 újságíróját egy újbudai fideszes rendezvényen állítólag fideszesek részéről ért inzultusról Gyurcsány kijelentette: alávaló az, aki nem engedi be az újságírókat egy kampányrendezvényre.

A Fidesz elvtársa üdvözölte Gyurcsányék üzenetét

Frank Engel EP-képviselő, az Európai Néppárt – Kereszténydemokrata frakciójának tagja a sajtótájékoztatón kijelentette, a migráció nem krízis, hanem egy helyzet, amit meg kell oldani. Van elég probléma, ne akarjuk az EU-t is problémává tenni – tette hozzá.

A Fidesz európai pártcsaládjához tartozó politikus üdvözölte, hogy a DK megpróbálja keresztülvinni azt az üzenetet, hogy az EU nem Magyarország ellen van.

Hozzátette, hogy szeretné meggyőzni a fideszes európai parlamenti képviselőket, tanúsítsanak újra európai hozzáállást, és reméli, a magyarok rájönnek arra, hogy Európában nem minden rossz. Ideális esetben Magyarországot európai párti erő vezeti, legyen az a Fidesz, vagy más párt – jegyezte meg az európai politikus.

unió, brüsszel (Array)
unió, brüsszel (Array)

A Soros Györgyre vonatkozó újságírói kérdésre megjegyezte, hogy a üzletembernek felelőssége van azért, hogy a font elleni évtizedekkel ezelőtti támadás idején sok százan öngyilkosok lettek, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy például oktatási intézményeket is támogat.

Egyesült Európai Államok kell

Ulrike Lunacek, az Európai Parlament alelnöke, a zöldek európai szabadszövetsége képviselőcsoportjának tagja kiállt a szorosabb integrációt jelentő Egyesült Európai Államok mellett, és hangsúlyozta, hogy a migráció megoldásából, a menekültek befogadásából minden tagállamnak ki kell vennie a részét.

Számomra érthetetlen, hogy aki részt vett a vasfüggöny lebontásában, hogy kelthet most félelmet a menekültekkel szemben

– jegyezte meg a politikus, aki fontosnak tartotta azt is, hogy Orbán Viktor ne csináljon bűnbakot az EU-ból.

Josef Weidenholzer, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége EP-frakciójának alelnöke szóvá tette, hogy európai szintű, egységes bevándorláspolitikára van szükség, a dublini rendszer nem működik, a menekülteket el kell osztani.

Az EU jövője – perspektívák – remények – veszélyek – 60 éves a Római Szerződés című konferenciát az Új Köztársaság Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége EP-képviselőcsoportja szervezte.

Fidesz: Gyurcsány, migráns, rezsi, migráns, rezsi

A konferenciára gyurcsányozva-migránsozva reagált a Fidesz-frakció is egy közleménnyel. Szerintük “Gyurcsány Ferenc ma ismét egyértelművé tette, hogy Brüsszel és a baloldal Európa jövőjét migránsok betelepítésével és egy nemzetek nélküli ‘európai egyesült államokkal’ képzeli el, ahol Brüsszel diktálhatná, hogy a magyar emberek kikkel éljenek együtt, mennyi rezsit és mennyi adót fizessenek.”

A migránsozós-rezsizős őrületnek ezzel nincs vége, felvázolják Európa jövőjét, is ami csak akkor működik “ha képes megvédeni a saját állampolgárait, a biztonságát és a kultúráját. Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája azonban nem erősíti, hanem gyengíti és veszélybe sodorja Európát. Ezért is fontos, hogy állítsuk meg Brüsszelt, és minél többen vegyenek részt a nemzeti konzultáción” – hangzik a Párt felszólítása.

(MTI) 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik