Gazdaság

Ezermilliárdos adókedvezményt oszthat jövőre a kormány

A Nemzetgazdasági Minisztérium a költségvetés beterjesztésekor részletezte azt is, hogy jövőre mekkora adó-, járulék- és illetékbevételről mond le a lakosság vagy a vállalatok javára. A minisztérium mostani becslése szerint ilyen okból legalább 865 milliárd, legfeljebb 950 milliárd forint nem érkezik be a költségvetésbe 2018-ban – figyelt fel rá a Portfolio.hu.

Ez mintegy 200-220 milliárd forinttal magasabb, mint a tavalyi összeg, azaz 30 százalékos növekedésnek felel meg.

Alapvetően 4 adókedvezmény fog növekedni:

  • Mintegy 100 milliárd forinttal nagyobb lehet jövőre az illetékkedvezmény, ami a lakáscsere és öröklés felpörgésével függ össze.
  • Az szja-kedvezmények 86 milliárd forinttal lehetnek magasabbak, főként a családi adóalap-kedvezmény és első házasok kedvezményének bővülése miatt. Ezen a jogcímen az állam akár 275 milliárd forintot is a családoknál hagyhat jövőre.
  • A társasági adókedvezmények összege 45 milliárd forinttal növekedhet, mert a kormány azzal számol, hogy több adókedvezményt vesznek igénybe a vállalkozások a sportcélú támogatások után.
  • 20 milliárd forintnyi új adókedvezmény jelenhet meg jövőre, miután a bankok igénybe vehetik a pénzügyi szervezetek különadójából a látvány-csapatsport támogatások utáni kedvezményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik