Gazdaság

Az NGM elismeri: az uniós források sokkal segítették a gazdaság kiegyensúlyozott növekedését

Brusszelben-dolhet-el-az-uj-eva-sorsa(210x140)(2).jpg (Array)
Brusszelben-dolhet-el-az-uj-eva-sorsa(210x140)(2).jpg (Array)

Az előző támogatási ciklus uniós forrásainak fontos szerepük volt abban, hogy a fejlesztéseket az államháztartási hiány és az államadósság növekedése nélkül lehessen megvalósítani, miközben a munkahelyteremtést is támogatták – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a Miniszterelnökség által szervezett, A 2007-2013-as fejlesztési ciklus gazdaságpolitikai mérlege című konferencián pénteken, Budapesten.

Rákossy Balázs hozzátette: nemzetközi összehasonlítások szerint Magyarországon voltak a legnagyobb hatással a gazdaságra az uniós források, a 2007-2015-ös időszakban 1000 forint forrásra 501 forint bruttó hazai termék (GDP) hatás jutott.

Az államtitkár szerint míg az előző kormány a legnagyobb kihívásnak a forráskeret lehívását tekintette, addig a polgári kormány már a fenntartható növekedést és a versenyképesség további javítását jelölte meg fő célnak.

106 százalékos teljesítés

Magyarország 106 százalékos teljesítéssel zárta a 2007-2013-as európai uniós fejlesztési időszakot, az operatív programok zárójelentéseit megküldte az Európai Uniónak – mondta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség államtitkára a konferencián.

Hozzátette: Magyarországra a 2007-2013 közötti fejlesztési időszakra jelentős mennyiségű uniós forrás, 8700 milliárd forint érkezett, ennek okos és ütemes felhasználása kihívás elé állította az országot.

Emlékeztetett: a fejlesztéspolitikai intézményrendszert többször is átalakították, a 2010-es kormányváltáskor áthelyezték a fejlesztéspolitikai súlypontot, 2013-14-ben az intézményrendszer hatásfokát tökéletesítették.

A módosítás előtt a kifizetések átlagban heti 5,5 milliárd forintot tettek ki, a fejlesztési ciklus végén a heti 200 milliárd forintot is elérték – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik