Image: 73058337, Számlatömb, számla kitöltése, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Gazdaság

Végső mentőövet kaphatnak a nemfizető katázók

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2017. 05. 04. 18:30

Korábban a témában:

A katázás a vonatkozó törvény szerint alapvetően két okból szűnhet meg: ha az adózó ezt kezdeményezi, illetve ha az adóhatóság úgy dönt, hogy nem folytatható tovább a tevékenység.

Utóbbi például akkor fordulhat elő, ha a katázónak az év utolsó napján az adóhatóság nyilvántartása szerint 100 ezer forintnál nagyobb nettó végrehajtható adótartozása van.

Az adótörvény-tervezet szerint ők kapnának még egy utolsó mentőövet.

Jelenleg az év végi 100 ezer forint feletti adótartózásnál az a szabály, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság (=katavállalkozás) megszűnik annak a hónapnak az utolsó napján, amelyik hónapban az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válik.

A tervezet szerint azonban még ekkor is lenne a katázóknak egy utolsó lehetőségük arra, hogy rendezzék a tartozásukat, és mégse szűnjön meg a vállalkozásuk. Ehhez legkésőbb a megszüntető határozat véglegessé válásáig meg kellene fizetniük az adótartozást. és ezt igazolni is kellene. Ha ezt megteszik, akkor a NAV visszavonná az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozatát.

A határozat egyébként a kézhezvételtől számított 15 napon belül emelkedik jogerőre, tehát a módosítás praktikusan ennyi haladékot jelenthet.

Könnyítés még, hogy a többi NAV-os kizáró oknál is a hónap utolsó napjával fog megszűnni a vállalkozás.

Aki szeretné folytatni a katázást, annak egyébként azért lehet gond, ha felfüggesztik az adóalanyiságát, mert a megszűnés évében és az azt követő 12 hónapban nem választhatja újra a rendkívül kedvező adózási formát. (Itt is volt már enyhítés egyébként, mert tavaly még 24 hónapos tilalmat írtak elő.)

Érdekességként beidézzük: pont egy éve írtunk róla, hogy sorra vágja ki a katázókat a NAV. Az akkori adatok szerint a 2013-as kezdetek óta 18 954 katásnál, vagyis a vállalkozások 12,5 százalékánál szüntette meg a NAV az adóalanyiságot. Többségüknél éppen azért, mert az év végén 100 ezer forintnál nagyobb adóhátralékuk volt.

Az adótörvény-tervezet mint írtuk, más a katázással kapcsolatos módosításokat is tartalmaz, például hogy a nappali tagozatos hallgatók nem számítanának főállású katázónak, így megfeleződhet az adóterhük. Az ehocsökkentés miatt pedig nőhet a katások biztosítási alapja jövőre.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.