Gazdaság

Csődbe ment az USA egyik helyi kormányzata

Puerto Rico hajnalban államcsődöt jelentett. A szigetország az Egyesült Államok külbirtoka. Azaz önálló állam, amely önként társult az Egyesült Államokhoz 1898-ban. Ezzel az amerikai történelem legnagyobb arányú helyi kormányzati csődjét jelentették be.

Ricardo Rosselló kormányzó a fővárosban, San Juanban tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a csődeljárási kérelmet már kedden este előterjesztette, miután az Egyesült Államok szövetségi kormányzata nem akarja megsegíteni a szigetet.

Ugyanakkor a szövetségi felügyeleti bizottság – amelyet az amerikai kongresszus tavaly éppen a sziget adósságának és gazdasági válságának rendezésére hívott életre – azonnal jóváhagyta a kormányzó kérelmét, s ezzel egyúttal védelmet is nyújtott Puerto Ricónak a pénzükért jelentkező hitelezők ellen. Ez a védelem 120 napig tart, ezalatt meg kell kezdődnie az átütemezési folyamatnak.

Puerto Rico 73 milliárd dolláros adósságot halmozott fel. A CNN Money szerint a Puerto Rico-i Államháztartási Társaságnak főleg a helyi hitelszövetkezetek kölcsönöztek. A San Juan-i vezetés abból a megfontolásból döntött úgy, hogy inkább ezeknek nem fizet, mint a Wall Streetnek, mert a helyieknek kisebb a bírósági érdekérvényesítő képességük, mint a nagybankoknak.

Puerto Rico gazdasága

A Nagy-Antillák legkeletibb szigetének számottevő nyersanyagforrása nincs. A helyi munkanélküliségi ráta a duplája az amerikainak, ami miatt a lakosság tömegesen települ át az Egyesült Államokba, tovább csökkentve az adófizetők körét. Fő gazdasági ágazata az idegenforgalom és a mezőgazdaság. Főleg cukornádat, dohányt, kávét és gyümölcsféléket termesztenek. Ipara elsősorban mezőgazdasági termékeit dolgozza fel.

(MTI nyomán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik