Gazdaság

Milliárddal emelik az állami média költségvetését

Az Országgyűlés és az alá sorolt hivatalok, hatóságok, szervek, szervezetek összesen bő húszmilliárd forinttal költhetnek többet jövőre a költségvetési tervezet szerint. (A tavalyi 115 milliárd forint helyett 136 milliárd forintot).

Extrának örülhet a parlamenti őrség is. Már az év végén volt némi kavarás: az utolsó pillanatban benyújtott módosító indítvány elfogadásával rábólintottak, hogy 98 fővel gyarapodjon Kövér László magánhadserege. Így az eredeti 2,6 milliárd forint helyett majdnem 25 százalékkal többet, 3,2 milliárd forintot állítottak be az immár mintegy 480 fős Országgyűlési Őrség személyi juttatásaira. Nőtt 162 millióval a munkáltatói kiadás is, noha az más címen meg bevételt jelent.

Jövőre mindössze 29 millióval terveztek többet az őrök személyi juttatására (=3,238 milliárd forintot). Szóval úgy tűnik, náluk nem lesz meg a Varga Mihály által emlegetett átlagos 8,8 százalékos keresetnövekedés. 2013-as indulásakor még csak 1,74 milliárd forintot szavaztak meg az őrök fizetésére.

Fotó: Kummer JÁnos

Egy milliárddal többet költhet az állami média

A kormányzati közszolgálati médiagépezetet is több pénzzel fűtenék a választás évére. Bő egy milliárd forinttal nő a közmédia támogatása: 70,14 milliárd forint helyett 71,26 milliárd forintot költhetnek majd jövőre.

Megjegyezzük, hogy az idei büdzséjük valójában majdnem 80 milliárd forintos volt, beleszámítva a kereskedelmi és vagyongazdálkodási tevékenységből származó bevételeiket is.

Amire még többet költhetnek

Az Országgyűlés hivatali szerveinek személyi kiadása 47 millió forinttal emelkedhet (11,2 milliárd forintra), a Közbeszerzési Hatóságnál dolgozóké pedig 130 millió forinttal (ez 16,5 százalék plusz), és dologi kiadásokra is 80 millióval többet terveztek.

Látványosan nő még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) költségvetése. A személyi juttatásokra 411 helyett 631 millió forintot szánnának (több mint 50 százalékos növekedés), és a dologi kiadásokat is majdnem megdupláznák (105 millió forint helyett 200 millió forintra emelnék).

Több mint 200 millió forinttal emelkedik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) dolgozóinál is a személyi juttatás (3,46 milliárd forintról 3,66 milliárd forintra) és ugyanennyivel emelkedhet az egyéb kiadásuk is (2,25 milliárd forintra).

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatalában 30 millióval nőhet a személyi juttatás (0,46 milliárd forintra).

A többi szervezet és a pártok, pártalapítványok támogatása változatlan. Csökkenést egyedül a Egyenlő Bánásmód Hatóság dologi kiadásainál terveztek – 20 milliót faragnának, így maradna nekik 129,6 millió forint.

Beruházások, felújítások

Beruházásra 1 milliárd forinttal kevesebbet költhet az Országgyűlés Hivatal (1,52 milliárd forintot), 200 millióval többet kaphat viszont a Közbeszerzési Hatóság (316 millió forintot), és megtízszereződhet a NAIH kerete (115 millió forintra), akik felújításra is kaphatnak plusz tízmilliót.

Az EBH beruházási kerete tizedére csökken (3,4 millió forintra), a MEKH-é viszont bő 60 millióval nő (230 millió forintra). Idén nem kapott ilyen célra pénzt a Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, jövőre beruházásra 55, felújításra 14,3 millió forint cseppenhet nekik és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága is hasonló cipőben jár, a szervezetnek jövőre 21 millió forint juthat.

Ami viszont igazán kiugró, hogy a Kossuth tér felújítását célzó Steindl Imre program támogatására újabb, összesen 6 milliárd forintot terveznek. (Az idei költségvetésben ilyen tétel nem szerepelt.) A tervezetben nem részletezik, mire költenék ezt az összeget. A nemzet főterére becslések szerint korábban már 31 milliárd forintot tapsoltak el.

Az is érdekes, hogy a jövő évi választások mennyibe kerülnek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik