Gazdaság

Megvan, mennyit költenek jövőre a választásra

Az Országgyűlés alá sorolt költségek között jelenik meg a jövő évi költségvetés tervezetében, hogy a kormány mennyit szán a 2018-as országgyűlési választások előkészítésére, kivitelezésére, és utána a testületváltással kapcsolatos kiadásokra.

Az előző, 2014-es választásokra magára a kampányra 6 milliárd forintot irányoztak elő – ebben nincs változás, 2018-ra is pont ennyi áll ezen a soron.

A választások előkészítésére a 2014-es költségvetésben még 10 milliárd forintot különítettek el. Igaz, akkor nemcsak országgyűlési választások voltak, hanem önkormányzati és európai parlamenti választások is, jövőre viszont csak országgyűlési lesz. A 2018-as költségvetésben a választás előkészítésére 5,755 milliárd forinttal számolnak, plusz 845 millió forint felhalmozási célú kiadással, azaz összesen 6,6 milliárd forinttal. És már az idei költségvetésben is van a célra 500 millió forint. Így összesen 7,1 milliárd forintos kiadás lehet csak a választás előkészítése.

2014-ben jóval többet szántak a képviselő-testület váltásával kapcsolatos kiadásokra is, mint most. Akkor 3,1 milliárd forintot különítettek el, jövőre azonban a tervezet szerint 1,5 milliárd forint lehet a képviselőtestület-váltás költsége (633 millió forint van beállítva a működési kiadásokra és 867 millió forint felhalmozási kiadásokra).

Ez összesen 14,6 milliárd forintnyi címzett kiadás. 

Ha kíváncsi, mennyivel költhet jövőre többet a közmédia, és mi pénz megy még el a Kossuth tér felújítására, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik