Gazdaság

Varga Mihály fia csökkentené a Túró Rudi áfáját

De jövőre még meg kell elégedjen azzal, hogy a halrudacskájából kisebbet harap le az állam.

Ma délután a pénzügyminiszter benyújtotta a Háznak a 2018-as költségvetés tervezetét.

Varga Mihály gazdasági növekedést, a lendület fenntartását, a családok erőteljesebb támogatását ígérte.

A tervek szerint lesz béremelés, bővül az életpályamodellek sora.

A gazdasági növekedés az idei várt 4,1 százalékról jövőre 4,3-ra emelkedhet, vagyis továbbra is az uniós átlag fölött marad.

Csökken az államháztartási hiány, mégpedig 2,4 százalékra.

Fotó: Berecz Valter

Iglo kapitány már most mosolyog, Túró Rudi egyelőre nem

A kiadások és a bevételek a remények szerint egyensúlyban lesznek; a beruházások és fejlesztések forrása az uniós és a hazai kincstár – utóbbiból adódik a hiány.

Az alapvető élelmiszerek közül már csökkent a tej, a tojás és a sertéshús áfája, jövőre a hal általános forgalmi adója esik 27 százalékról 5 százalékra – Varga megjegyezte, áfacsökkentésből sosem elég, gyermeke, ha tudná, mi az az áfa, a Túró Rudi áfáját csökkentené.

Csökken továbbá az internet és az éttermi szolgáltatások áfája, tavaly 27 százalék volt, idén 18 százalék, jövőre 5 százalék lesz.

Továbbra is 9 százalék marad a társasági adó, 15 százalék az szja, a kisvállalkozói adó 13 százalék lesz.

Fotó: Berecz Valter

A három után a kettő is nyerőszám, gyerekben

A kétgyermekesek adókedvezménye nő, évi 420 ezer forint marad azon famíliák kasszájában, amelyek kimaxolják ezt a lehetőséget; erre 226 milliárd forint jut.

Aztán:

  • 8 százalékkal nő a minimálbér
  • 12 százalékkal a garantált bérminimum.

A kormány terve szerint 2017-ben 15 ezer új lakás épül.

A nyugdíjak maradnak értékállóak; Varga emlékeztetett, hogy 2011 és 2016 között 23 százalékkal nőttek nominál értéken, vásárlóértékben pedig 10 százalékkal. Pénzügyminiszteri értelmezésben ez azt jelenti, hogy a Fidesz visszaadta a szocik által elvett 13. havit. Az a terv, hogy jövőre is lesz nyugdíjprémium, vagyis infláció fölötti juttatás.

Oktatásra 87 milliárddal jut több 2017-ben, mint idén, egészségügyre 102 milliárddal, nyugdíjra 287 milliárddal, rendvédelemre 83 milliárddal, gazdaságfejlesztésre 205 milliárddal – sorolta Varga. (Ezeket a számokat később elemezzük.)

Fotó: Berecz Valter

Jatt

Hagyomány szerint a pénzügyminiszter a házelnöknek adta át a dossziét.

Kövér Lászlótól tudjuk, hogy a költségvetési törvénytervezet általános vitája május 17-19 között lesz, képviselői módosító javaslatok május 17-éig érkezhetnek, eztán a költségvetési bizottságban zajlik a vita május utolsó és június első napján, plenárisra június 12-én kerül a pakk, a költségvetési tanács június 15-éig véleményezhet, és még aznap meglesz a zárószavazás is.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány várja-e, hogy javul Magyarország hitelminősítői besorolása, Varga Mihály úgy felelt:

nem tudom, a hitelminősítőknél is emberek dolgoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik