Gazdaság

Varga Mihály fia csökkentené a Túró Rudi áfáját

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2017. 05. 02. 16:40

De jövőre még meg kell elégedjen azzal, hogy a halrudacskájából kisebbet harap le az állam.
Korábban a témában:

Ma délután a pénzügyminiszter benyújtotta a Háznak a 2018-as költségvetés tervezetét.

Varga Mihály gazdasági növekedést, a lendület fenntartását, a családok erőteljesebb támogatását ígérte.

A tervek szerint lesz béremelés, bővül az életpályamodellek sora.

A gazdasági növekedés az idei várt 4,1 százalékról jövőre 4,3-ra emelkedhet, vagyis továbbra is az uniós átlag fölött marad.

Csökken az államháztartási hiány, mégpedig 2,4 százalékra.

Fotó: Berecz Valter

Iglo kapitány már most mosolyog, Túró Rudi egyelőre nem

A kiadások és a bevételek a remények szerint egyensúlyban lesznek; a beruházások és fejlesztések forrása az uniós és a hazai kincstár – utóbbiból adódik a hiány.

Az alapvető élelmiszerek közül már csökkent a tej, a tojás és a sertéshús áfája, jövőre a hal általános forgalmi adója esik 27 százalékról 5 százalékra – Varga megjegyezte, áfacsökkentésből sosem elég, gyermeke, ha tudná, mi az az áfa, a Túró Rudi áfáját csökkentené.

Csökken továbbá az internet és az éttermi szolgáltatások áfája, tavaly 27 százalék volt, idén 18 százalék, jövőre 5 százalék lesz.

Továbbra is 9 százalék marad a társasági adó, 15 százalék az szja, a kisvállalkozói adó 13 százalék lesz.

Fotó: Berecz Valter

A három után a kettő is nyerőszám, gyerekben

A kétgyermekesek adókedvezménye nő, évi 420 ezer forint marad azon famíliák kasszájában, amelyek kimaxolják ezt a lehetőséget; erre 226 milliárd forint jut.

Aztán:

  • 8 százalékkal nő a minimálbér
  • 12 százalékkal a garantált bérminimum.

A kormány terve szerint 2017-ben 15 ezer új lakás épül.

A nyugdíjak maradnak értékállóak; Varga emlékeztetett, hogy 2011 és 2016 között 23 százalékkal nőttek nominál értéken, vásárlóértékben pedig 10 százalékkal. Pénzügyminiszteri értelmezésben ez azt jelenti, hogy a Fidesz visszaadta a szocik által elvett 13. havit. Az a terv, hogy jövőre is lesz nyugdíjprémium, vagyis infláció fölötti juttatás.

Oktatásra 87 milliárddal jut több 2017-ben, mint idén, egészségügyre 102 milliárddal, nyugdíjra 287 milliárddal, rendvédelemre 83 milliárddal, gazdaságfejlesztésre 205 milliárddal – sorolta Varga. (Ezeket a számokat később elemezzük.)

Fotó: Berecz Valter

Jatt

Hagyomány szerint a pénzügyminiszter a házelnöknek adta át a dossziét.

Kövér Lászlótól tudjuk, hogy a költségvetési törvénytervezet általános vitája május 17-19 között lesz, képviselői módosító javaslatok május 17-éig érkezhetnek, eztán a költségvetési bizottságban zajlik a vita május utolsó és június első napján, plenárisra június 12-én kerül a pakk, a költségvetési tanács június 15-éig véleményezhet, és még aznap meglesz a zárószavazás is.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány várja-e, hogy javul Magyarország hitelminősítői besorolása, Varga Mihály úgy felelt:

nem tudom, a hitelminősítőknél is emberek dolgoznak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.