Gazdaság

Kezdik bedurrantani a paksi atomerőmű-projektet

Jövőre a kormány 106 milliárd forintot szán az új paksi atomerőmű építését vezénylő állami cég, a Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. tőkeemelésére – derül ki a most benyújtott, 2018-as költségvetési törvényjavaslatból.

Ez magasabb az idei évre hasonló célra tervezett 99 milliárd forintnál, vagyis úgy fest, a jövő évre tervezett tőkeemelés az ideit megfejeli, és azt túl is szárnyalja.

Ráadásul ahhoz képest igen nagy az ugrás, hogy tavaly még csak alig 20 milliárdnyi tőkeemelést kapott a projektre kijelölt cég.

Az, hogy pontosan mennyibe is kerül a gigaberuházás jövőre, nem tudni, mivel az idei költés is képlékeny. Március elején adott zöld utat az addig akadékoskodó Európai Bizottság a Paks II-nek, nem sokkal utána már arról beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a korábban gondolt kiadás duplája, bő 200 milliárd forint válhat esedékessé idén. A tőkeemelés mellett a költségvetés általános tartalékából, vagy az orosz hitel felhasználásával tervezi a kormány előteremteni a szükséges pénzt, erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt az mfor.hu-nak március elején. Mindenesetre eddig csak az előkészítésre úgy 30 milliárd forintot fordított a kormány.

A jövő évi költségvetési javaslat is úgy fogalmaz, hogy a paksi beruházás a szükséges engedélyek megszerzése után gyorsulhat fel. A munkálatok beindulása után évi 3-400 milliárd forintot is felemészhet a gigaprojekt hozzáértők szerint.

(A 2018-as költségvetési törvényjavaslatot folyamatosan dolgozzuk fel, több cikkel is jelentkezünk.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik