Az első határvadász-állomány eskütétele Budapesten
Gazdaság

A rendteremtés minden pénzt megér Orbánnak

24.hu
24.hu

2017. 05. 02. 21:28

Korábban a témában:

Ha azt akarjuk kideríteni, milyen nézeteket vall a kormány, mit tart fontosnak, mire helyez kisebb hangsúlyt, a legjobb megnézni az állami-önkormányzati kiadásoknak az úgynevezett funkcionális bontását. Leegyszerűsítve ez azt mutatja meg, hogy az állam mennyit költ saját magára (a közszolgák bérére, minisztériumi épületekre, hon- és rendvédelemre), mennyit olyan jóléti tevékenységekre, mint például oktatás, egészségügy, munkanélküli ellátás, nyugdíj, mennyit szán közlekedésre, mennyit visz el az adósság törlesztése. Ha így vizsgáljuk a kormányzati felfogást, van egy olyan terület, amely kimagaslik abban az értelemben, hogy milyen durván növeli az arra szánt pénzeket az Orbán-kormány.

Az nem meglepő a migránsellenes kampány ismeretében, hogy a rendvédelem és közbiztonság ez, az már viszont mellbevágó ennek a mértéke.

Két év alatt, több mint 50 százalékkal több pénzt költ el határvédelemre, rendőrségre, a honvédek béremelésére és a felszerelésére, börtönökre az Orbán-kormány.

Míg tavaly durván 580 milliárd forintot szántak ezekre, addig jövőre már 890 milliárd forintnál is többet akarnak.

Az állam lomha abban az értelemben, hogy a kiadási tortából az egyes feladatok, területek által kiszakított szelet lassan változik, vagyis lassan megy az átrendeződés. A rendvédelem felértékelődése azonban már itt is érvényesül.

A nyugdíjasok jól járnak, a közmunkások rosszul

Ezzel együtt igaz, hogy a legtöbb, állam által elköltött forint a nyugdíjasoknál landol. (És a hosszú távú demográfiai kivetítések szerint ez csak erősödni fog.) Lényegében minden hatodik forint – úgy 3340 milliárdnyi – nyugellátásokra megy – derül ki a most benyújtott 2018-as költségvetési törvényjavaslat egyik mellékletéből (273. számozott oldal).

Cikksorozat a jövő évi pénzosztásról

Több cikkben dolgozzuk fel a jövő évi költségvetési tervet és adócsomagot. Rábukkantunk arra, hogy kezd felpörögni a paksi atomprojekt, 106 milliárdos tőkeemelést kaphat az ezt koordináló állami cég. Azt is látjuk, hogy százmilliárdokkal növeli a beszedett adókat a kormány. És lesznek még cikkeink.

Aligha véletlen, hogy az egy év múlva esedékes parlamenti választások előtt gondoskodik jó hírrel a kormány a legnagyobb szavazó réteg számára. Idén úgy játszottak a számokkal, hogy mintha direkt kicsi nyugdíjemelést adtak volna év elején, hogy novemberben garantáltan visszamenőleges nyugdíjnövelést hajthasson végre a kabinet. (1,6 százalékkal emelték év elején a nyugdíjakat, most már mindenki biztosra veszi, legalább 2,6 százalékos infláció lehet, vagyis ennyivel kell utólag megdobni a járandóságot – novemberben év elejéig visszamenőleg kapják meg a különbözetet a nyugdíjasok.) Sőt, mivel a gazdaság a tavalyinál sokkal jobban teljesít, így nyugdíjprémiumra is számolhatnak az idősek. Egy szó mint száz: novemberben a megszokottnál 26 ezer forinttal vastagabb borítékkal csenget majd a postás egy átlagos nyugdíjjal rendelkező személynél. (A pontos számolást egy másik cikkünk tartalmazza.)

Jövőre pedig év elején jön a 3 százalékos emelés havi durván 4 ezer forint pluszt jelenthet az átlagnyugdíj szintjén. De joggal reménykedhetnek az idősek a nyugdíjprémium megismétlődésében is: ha a gazdasági növekedés a kormány által megálmodott lesz, 2018 novemberében 16 ezer forintnyi plusz érkezhet a nyugdíjasok számláján.

A közszférában alig vannak olyanok, akik kimaradnának a béremelésekből. Jövőre

folytatódik a 2015-ben indított fegyveres és rendvédelmi életpályamodell, ennek keretében 2018-ban további, átlagosan 5 százalékkal nő a katonák és a rendvédelmi dolgozók fizetése. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal foglalkoztatottjai a 2016-ban indított életpályamodell keretében 2018-ban további 15 százalékos illetményemelésben részesülnek, elérve ezáltal az átlagosan 50 százalékos növekedést. További emelésben részesülnek az egészségügyi ágazat szakdolgozói, valamint az Országos Mentőszolgálat állományában lévő alkalmazottak. Lezárul a 2016-ban indított bírói és ügyészi illetményalap-emelés (2018-ban további 5 százalék), illetve a felsőoktatási oktatói, kutatói és tanári bérrendezés (2018-ban további 5 százalék). Emellett, a korábbi döntésnek megfelelően emelkedik a pedagógusok bére is a minősítés keretében. A költségvetés fedezetet nyújt valamennyi, már végrehajtott intézkedés továbbviteléhez is, így a pedagógusok életpályájára és kapcsolódó bérintézkedéseire, a járási és megyei kormányhivatalok munkatársainak állami tisztviselői életpályájára, továbbá a már végrehajtott egészségügyi, szociális és kulturális bérintézkedésekre.

Ha vesztes területet keresünk a jövő évi, a tavaszi voksolás miatt a legtöbb feladatra pluszforrásokat biztosítani igyekvő költségvetésben, jóformán egyetlen ilyent azonosíthatunk. Az elmúlt években csúcsra járatott közmunkaprogramból venne vissza valamelyest a kabinet. A program büdzséjét 100 milliárddal vágja meg a kormány, ez 25 ezer ember közmunkaprogramból való kikerülését eredményezheti.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.