Gazdaság

Tele van méreggel a brokkoli

Az Európában forgalmazott élelmiszerek közel fele, 47 százaléka szennyezett egy friss uniós vizsgálat szerint. Az Agrárszektor szaklap szerint ugyanakkor a termékek mindössze 3 százalékánál tapasztalták az egészségügyi határérték túllépését.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint „tisztának” (vagyis vegyszermentesnek bizonyult) az élelmiszerek 53 százaléka tette ki. Azonban 28 százalékban egyidejűleg többféle vegyszer nyomait is felfedezték. Egy török szőlőmintában pedig 19 féle szer volt kimutatható.

De a leginkább szennyezett terméknek a brokkoli számít, amelynél a minták 3,4 százalékában találtak vegyszermaradványt a határértéket meghaladó mennyiségben.

Aztán a szőlő, (1,7), valamint a paprika (0,8) következik. A többszörös szennyezettségű listát a banán vezeti (58,4 százalékukban találtak többféle kemikáliát), előzi a szőlőt (58,3), illetve a paprikát (24,4).

A vajak 3,7 százalékánál, és a tojások 2,1 százalékánál találtak többféle vegyszermaradékot.

A legtöbb szennyezettségi határértéket meghaladó árura Máltán, Cipruson, Portugáliában, Görögországban, Lengyelországban és Franciaországban bukkantak, Romániában és Ausztriában a termékek háromnegyede vegyszermentesnek bizonyult.

(Agrárszektor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik