Gazdaság

NAV-szégyenlista: 60 milliárddal tartoznak a nagyok

Üres zseb (üres zseb, vizsgálat, adóhivatal, szegénység, nav, )
Üres zseb (üres zseb, vizsgálat, adóhivatal, szegénység, nav, )
Újra közzétették a legnagyobb adótartozást felhalmozók listáját.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette azoknak a nevét, címét, akiknél az első negyedévben jelentős – magánszemélyeknél, egyéni vállalkozóknál 10 milliónál, cégeknél 100 millió forintnál nagyobb – adóhiányt állapított meg -írja a napi.hu.

A szégyenlistára ezúttal 146 magánszemély és vállalkozás adatai kerültek fel, velük szemben összesen 30,6 milliárd forintnyi adóhiányt és további 31,8 milliárd forintnyi adóbírságot és kamatot állapítottak meg. Tavaly év végén még közel kétszer ennyi cég szerepelt a listán, a tartozás is nagyjából a mostani duplája volt.

Az idei első negyedévben a nagyadósok közt az átlagos adótartozás 210 millió forint volt.

A vállalkozások többségének már felfüggesztette vagy törölte az adószámát a NAV, és sok cégnek a bíróság elrendelte a kényszertörlését. A társaságok többsége nagykereskedelemmel foglalkozott vagy foglalkozik, de van köztük építőipari, ingatlanforgalmazó, raktározással, vendéglátással és személybiztonsággal foglalkozó, illetve üdítőital- és ásványvízgyártó, pékség, munkaerő-kölcsönző, munkaközvetítő, fuvarozó és reklámügynökség is.

A magánszemélyként adótartozást felhalmozók közül egy péceli férfi a legnagyobb adós, 354 milliós adótartozással – ezt még 752 millió forint adóbírság és kamattartozás is kiegészít. Az adós a lap szerint egy pókerjátékos lehet,  de van két lakcím nélküli magánszemély is, 18 milliós, illetve 10 milliós adótartozással és egy budapesti ügyvéd 57 milliós adótartozással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik