Gazdaság

Még mindig forró krumpli a PDF-számlázás

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) már hosszú évek óta harcol azért, hogy a PDF-számlázás elfogadottá váljon, vagyis hogy a NAV és a törvényhozók is áldásukat adják a gyakorlatra. De ez eddig nem sikerült nekik.

Miért fontos ez az egész, és egyáltalán miről van szó?

A PDF-számlázás, vagy más néven távnyomtatás azt jelenti, hogy a számlázóprogrammal generált számlát a beszállító nem nyomtatja ki, és adja postára, hanem PDF-ben küldi el e-mailben a vevőnek, aki aztán lementheti és/vagy ki is nyomtathatja a dokumentumot.

Tudomásunk szerint egyre népszerűbb ez a számlázási módszer, amit az egyik vezető számlázóprogramokat gyártó cég szakértője is megerősített megkeresésünkre. Azaz nincsenek kevesen, akik élnek a technika adta lehetőséggel, különösen az okostelefonok megjelenése óta, amelyekkel szintén lehet számlázni. Sőt, mindez lehetséges ingyenes számlázóprogrammal is, amely számos cégnél elérhető. Olcsó, gyors, egyszerű, környezetbarát, ellenőrizhető, átlátható, és még sorolhatnánk a mellette szóló érveket. Sőt, az MKOE tapasztalatai szerint még a revizoroknak sincs semmi bajuk vele.

Hogy akkor mi a gond?

Az, hogy a NAV-központ az érvényben lévő jogszabály alapján ragaszkodik ahhoz, hogy a távnyomtatott dokumentum elektronikus számla (mert elektronikusan állították ki, és fogadták be). És ha elektronikus számláról van szó, akkor egy GKM-rendelet alapján elvárják az elektronikus aláírást, és a digitális archiválást, kibocsátói és befogadói oldalon is. Ami a PDF-számlázásnál egyáltalán nem egyezik a gyakorlattal – a kisvállalkozók csak simán küldik a számlákat. Ami még igen fontos: a magyar szigorító előírás annak ellenére él, hogy a vonatkozó EU-s irányelv szerint az elektronikus számlázáshoz nem lehet pluszterheket rakni.

Szóval a NAV állásfoglalásaiban az áll, hogy elvárják a pluszbiztosítékok alkalmazását. Viszont mint írtuk, a revizorok szerencsére fütyülnek erre. De mégis felemás a helyzet. És hiába nagyon is XXI. századi megoldás a PDF-számlázás, és a gazdaság fehérítésérében is sokat segíthet, a gyakorlatot ma a jogszabályi környezetre hivatkozva bármikor kétségbe vonhatják.

Fotó: Neményi Márton

Az MKOE-nek egyébként az a véleménye, hogy a PDF-számla nem veszélyes, ezért terjedését nem kellene hátráltatni. A jogszabályok alapján pedig ők azt mondják, hogy

  • A PDF-számla nem igényel a kibocsátáskor elektronikus aláírást.
  • A PDF-számla nem igényel a befogadáskor elektronikus aláírást.
  • A PDF-számla nem igényel a befogadást követően sem elektronikus aláírást.
  • El lehet küldeni e-mailen a PDF-alapú számlát, amit a számlabefogadó kinyomtathat magának.

Erre várnak rábólintást az illetékes helyekről. Úgy tűnik, hiába. A NAV-tól januárban kérték legutóbb, hogy ezeket a pontokat erősítse meg, azonban a március válasz ezt ismét megtagadta.

Az adóhatóság szakmai véleménye szerint elektronikus számlázásról van szó, amikor az áfaalanyok a számlát e-mailen (=elektronikus úton), PDF-ben küldik le a partnereik részére, akik aztán kinyomtatják azt. És az is mindegy, hogy gépi számláról van szó, vagy beszkennelt kézi számláról! Ha pedig elektronikus számláról van szó, akkor a fent ismertetett szabályokat kell alkalmazni, amitől a NAV nem tekinthet el.

Apró fény az alagútban: a NAV tudomása szerint a digitális archiválásról szóló rendelet felülvizsgálata folyamatban van.

Nem életszerű

A számlázóprogramokat gyártó cég szakértője egyébként azon a véleményen van, hogy a magyar kisvállalkozások digitális kultúrája nem annyira fejlett, hogy garantálni lehetne, hogy a PDF-számlák elérhetőek legyenek a kötelező megőrzési időn belül. A számítógépen, vagy CD-n tárolt adatok megsérülhetnek, a felhő használata pedig még nem igazán elterjedt. Ezért tanácsolja, hogy inkább vegyék igénybe a digitális aláírás, -időpecsét, és -megőrzés szolgáltatását, ami garanciát jelent. És mint megjegyezte, nem azért mondta ezt, hogy nekik ebből bevételük legyen.

De azt is kijelentette, hogy az MKOE-nek is igaza van, amikor legitimálni szeretné a PDF-számlázást. És nem csak azért, mert az elektronikus aláírás és digitális archiválás előírása szembemegy az EU-s irányelvvel. Hanem azért is, mert ez az elvárás nem életszerű és nem indokolt. Az adócsalások nem ilyen úton történnek ma Magyarországon. És hamarosan a csalásra érdemes kategóriában (100 ezer forint áfatartalom felett) minden gépi úton előállított számlát látni fog a NAV – ezért sem indokolt a digitális archiválás.

Véleménye szerint a mai világban a távnyomtatás az életszerű, amikor elküldjük a számlát e-mailben, PDF-ben, és ennyi. A digitális archiválásról szóló törvényt kellene módosítani ahhoz, hogy a NAV álláspontja megváltozzon – valószínűsítette.

Arról egyébként ő sem tud, hogy a távnyomtatásos számlázás miatt (elektronikus aláírás és digitális archiválás híján) egy céget is megbüntetett volna a NAV ellenőre. Mint mondta, ez a kérdés szóba sem kerül a revizorok részéről. Kizárólag azt vizsgálják, hogy megvalósult-e a gazdasági esemény, leszámláztak-e, és befizették-e az adót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik