Gazdaság

Idén is gond a munkaerőhiány a Balatonon

De a vendéglátósok forgalomnövekedést várnak.

Erős szezonra számítanak a Balaton-parti vendéglátóipari egységek – írja a Világgazdaság. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, ha az időjárás nem szól közbe, és száraz, meleg lesz a nyár, reális cél a 8-10 százalékos forgalomnövekedés.

Elismerte viszont, hogy komoly gondokat okoz a munkaerőhiány: főleg szakácsokat és felszolgálókat nehéz találni, de mosogatókat és takarítókat sem egyszerű. A munkaadók a béremelés mellett személyzeti szállással igyekeznek megfogni az ország északi és keleti részében élőket. Ezenkívül egyre nagyobb hangsúly kerülhet a gyakornoki programokra: mentorálással próbálják megtartani a fiatal szakmunkásokat, hogy ne menjenek Ausztriába vagy Németországba.

A szövetség elnöke azt is elmondta, hogy a hekket, hamburgert, lángost árusító büfék mellett egyre nő az igény a minőségi éttermekre.

Bóka István, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere rámutatott: a szezonális balatoni állások legfeljebb féléves határozott idejű szerződést jelentenek, így a dolgozók nem tudnak kellően tervezni, és nem hitelképesek. Szerinte előremutató lenne a tizenkét hónapos munkahelyek elterjedése, amire az egész évben nyitva tartó szállodák mellett leginkább a kiállítóhelyek és a turisztikai attrakciók nyújthatnak lehetőséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik