Gazdaság

2009-es mélypontra zuhant a hazai cégek létszáma

2017 első negyedévében 10 358 cégtörlés mellett csak 6 600 cégalapítás történt, ezzel 540 ezer alá csökkent a cégek száma Magyarországon. A regisztrált cégek száma utoljára 2009-ben volt ilyen alacsony. Az Opten céginformációs igazgatója szerint ez nem dráma, hanem konszolidáció.

A 2017 első negyedéves cégstatisztika hozta a papírformát, a cégalapítások száma 2014 második fele óta beállt a negyedévenként 6 500 körüli szintre, de a cégtörlések száma is beállni látszik a negyedévenkénti 10 500 körüli szintre. Természetesen azért a helyzet nem ilyen egyszerű, egyrészt az elaprózottság, azaz az 1 lakosra jutó cégek száma még mindig nagyon magas, másrészt az egyéni vállalkozók száma dinamikusan növekszik. Az adatsorhoz hozzátartozik, hogy jelenleg is több mint 85 ezer cég van valamilyen megszüntetésre irányuló eljárás alatt, azaz a rendben működő cégek száma 455 ezer körül van.

Az viszont egyértelműen pozitív jelenség, hogy a megszüntetésre irányuló eljárások között a felszámolásoknak egyre kisebb szerepe van. Immár 3 éve folyamatosan csökken a felszámolások száma, 2017 első negyedévében csak 1 486 eljárás indult

– mondja az Opten igazgatója, Pertics Richárd. Az 1 486 felszámolás azért még mindig nagyon soknak számít egy 10 milliós lakossággal rendelkező országban, továbbá a felszámolások száma azért is csökken, mert sokan már nem is bajlódnak a problémás partnereik felszámolásával. A várható felszámolási vagyon sokszor nem fedezi a behajtásba és a felszámolásba fektetett energiákat sem, nem hogy az eredeti tartozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik