Gazdaság

Rabszolgamunka-törvény jöhet

autogyar(960x640).jpg (autó, autóipar, autógyár, szerelő, munkás,)
autogyar(960x640).jpg (autó, autóipar, autógyár, szerelő, munkás,)

A parlamentben már megkezdődött a Munka Törvénykönyvének módosításáról a vita. Mint írtuk, tágítanák a munkaidőkeretet – a korábbi két hónap, jelenlegi egy év helyett három évre terjesztenék ki.

A módosított jogszabály tehát hároméves időszakra tenné lehetővé a felhasznált és fel nem használt munkaórák közötti „sakkozást”. A lanyhább időszakban nem csökkenne a bér, de nem járna túlóradíj vagy hasonló az extra terheléses napokra, hónapokra sem – írta az Azénpénzem.hu. De csak akkor, ha a felek erről a kollektív szerződésben megegyeznek. Ami azért nem egyenrangú felek meccse, ahogy erre az ellenzék célozgat. A Jobbik egyenesen rabszolgamunka-törvényt emlegetett a parlamentben a módosítással összefüggésben. A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint is a multik diktálhatják az iramot a módosítás révén.

Új előírás lenne az is, hogy a megszakítás nélküli, a több műszakos vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállaló számára elegendő lenne havonta egy heti pihenőnapot beosztani. Változna a munkanap fogalma is, így: a naptári nap vagy megszakítás nélküli huszonnégy óra, ha a munkarend alapján a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra is beosztható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik